ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Μήνυμα Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

08/03/2014

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις Γυναίκες της Κύπρου εκφράζοντας προς αυτές αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου και τιμής για τους αγώνες τους να πετύχουν τα αυτονόητα, την εξάλειψη των διακρίσεων και την διαμόρφωση ενός μέλλοντος, όπου να μπορεί να ζει και να εργάζεται χωρίς εμπόδια και προκαταλήψεις. Είναι μια μέρα αφιερωμένη στη Δημοκρατία.

Οι στερεότυποι ρόλοι της γυναίκας ανήκουν πλέον σε άλλες εποχές. Για να προοδεύσει μια κοινωνία πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι δημοκρατική. Η δίκαιη εκπροσώπηση της γυναίκας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθρέφτης της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.

Η δίκαιη εκπροσώπηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων προωθείται ενεργά μέσα από τη Σύμβαση των Η.Ε. για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διάκρισης σε βάρος της Γυναίκας, είναι ένας από τους δώδεκα κρίσιμους τομείς προβληματισμού της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου του 1995 και κατοχυρώνεται μέσα στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η Στρατηγική της ΕΕ για την Ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών 2010–2015 υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης στον τομέα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τη γυναικεία εκπροσώπηση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων παρατηρούμε ότι: Οι γυναίκες αποτελούν το 33% των Μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ οι γυναίκες Ευρωβουλευτές αποτελούν το 36% του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην Κύπρο, η γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή ανέρχεται στο 11%, δηλαδή 7 από τους 56 βουλευτές, ενώ στην Ευρωβουλή, το 33% της κυπριακής εκπροσώπηση είναι γυναίκες, δηλαδή 2 από τα έξι μέλη. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η γυναικεία εκπροσώπηση είναι 18%, αριθμώντας 84 από 472 Δημοτικούς Συμβούλους.

Με γνώμονα την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά του τόπου μας και την προώθηση της ισότητας στην εργασία, την παιδεία, τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, και για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη προωθεί δραστικότερα μέτρα και πολιτικές μέσω του Νέου Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα 2014-17.

Μέσα στο πλαίσιο της προώθησης της Αρχής της Ισότητας και των πολιτικών για εξάλειψη των διακρίσεων και προκαταλήψεων κατά των γυναικών, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται σε διαβούλευση με τις γυναικείες οργανώσεις για την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού και τον διορισμό Επιτρόπου Ισότητας.

Θέτοντας τα ζητήματα της βίας κατά των γυναικών αλλά και την κάθε μορφή βίας, την πάταξη της ατιμωρησίας και την προστασία των θυμάτων, ανάμεσα στους βασικότερους στόχους της, η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον της υπογραφής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας με σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Κύπρο.

Αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς των γυναικών στον τόπο μας σε όλους τους τομείς της ζωής, επιθυμώ να τις διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να καταρρίψει τα στερεότυπα και να διασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη θωρακίζοντας τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως