Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ανακοίνωση για τα ελικόπτερα Agusta της Αστυνομίας

30/08/2016

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», αναφορικά με πρόβλημα αεροπλοϊμότητας των ελικοπτέρων Agusta AW139 της Αστυνομίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι η Αστυνομία έχει διαπιστώσει πρόβλημα στα πτερύγια των ελικοπτέρων αυτού του τύπου και, ως αποτέλεσμα, κατόπιν συνεννόησης με τους κατασκευαστές για αντικατάσταση των προβληματικών πτερυγίων του ενός με μη προβληματικά πτερύγια από το άλλο, το ένα εκ των δύο ελικοπτέρων να έχει προσωρινά καθηλωθεί.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Αστυνομία με εισήγησή της προς τον Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο του Συμβουλίου Προσφορών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είχε ζητήσει έγκριση για αγορά πέντε επισκευασμένων πτερυγίων για αντικατάσταση των υφισταμένων που έχουν υποστεί ζημιά.

Το Υπουργείο, με επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ζήτησε όπως διερευνηθεί κατεπειγόντως, και ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, εάν είναι δυνατή, σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς των εν λόγω ελικοπτέρων, η διεκδίκηση αντικατάστασης των συγκεκριμένων πτερυγίων με βάση τις εγγυήσεις που πρέπει να έχουν δοθεί από την προμηθεύτρια εταιρεία, αναφορικά με τα ελικόπτερα και τα εξαρτήματά τους και κατά πόσον η εγγύηση καλύπτει τα συγκεκριμένα πτερύγια και την ανταλλαγή τους. Περαιτέρω, ζητήθηκε από την Αστυνομία όπως σε περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν καλύπτονται από τις εγγυήσεις της προμηθεύτριας εταιρείας, το Υπουργείο να ενημερωθεί για τους λόγους για τους οποίους αυτά δεν εμπίπτουν στις υποβληθείσες εγγυήσεις.

Παράλληλα, το Υπουργείο ζήτησε όπως άμεσα η Αστυνομία υποβάλει πλήρη έκθεση σχετικά με τη ζημιά που προκλήθηκε στα πτερύγια των ελικοπτέρων, κατά πόσον τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και σε άλλα ελικόπτερα του ιδίου τύπου, είτε αυτά τα έχει προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά ή άλλοι οργανισμοί στο εξωτερικό, και εάν η χρήση των ελικοπτέρων Agusta για συγκεκριμένους σκοπούς επηρεάζει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο την καταλληλότητά των πτερυγίων και πώς αυτό τεκμηριώνεται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει υποδειχθεί ότι σε περίπτωση αδυναμίας από μέρους της Αστυνομίας να απαντήσει σε ορισμένα από τα τεχνικά ζητήματα που εγείρονται, να υποβληθούν οι απόψεις και να ενημερωθεί το Υπουργείο, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες ξένων εμπειρογνωμόνων και αυτό να καταστεί εφικτό.

Ζητήθηκε, επίσης από την Αστυνομία, όπως δοθούν λεπτομερείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας στην επιστολή του ημερομηνίας 22.8.2016.

Τέλος, η έκθεση από μέρους της Αστυνομίας ζητήθηκε όπως υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να καταστεί δυνατή η διασφάλιση της άμεσης αεροπλοϊμότητας του ελικοπτέρου που στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις