Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Η Κυβέρνηση ενισχύει μέσα από την εκπαίδευση τα άτομα που βρίσκονται στις Φυλακές για να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία

28/11/2014

Σε ανασκόπηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που λειτουργούν στις Κεντρικές Φυλακές προέβησαν σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής σε συνάντηση που είχαν με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών κα Άννα Αριστοτέλους, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν όπως πολύ σύντομα ενισχύσουν τα προγράμματα εκπαίδευσης που παρέχονται αυτή τη στιγμή στους φυλακισμένους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η εφαρμογή του προγράμματος της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής, που με πρωτοβουλία των δύο Υπουργών άρχισε να προσφέρεται στις Κεντρικές Φυλακές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, λειτουργεί εξαιρετικά. Σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την καινοτομία που εισήχθηκε στις Φυλακές και αναφέρουν πόσο συνεργάσιμοι είναι οι κρατούμενοι κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα τώρα θα επεκταθεί και σε επίπεδο Μέσης Εκπαίδευσης για να δοθεί η ευκαιρία στους φυλακισμένους, μέσα από ένα παρόμοιο σύστημα, να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου και απολυτήριο λυκείου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άτομα στη Φυλακή που είναι απόφοιτοι μόνο δημοτικού σχολείου είτε φοίτησαν σε κάποιες τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά δεν κατάφεραν να αποκτήσουν κάποιο απολυτήριο.

«Προσπάθειά μας είναι να αυξήσουμε τις ευκαιρίες των ατόμων που βρίσκονται στις Φυλακές για να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην κυπριακή κοινωνία. Πέρα από το γεγονός ότι η εκπαίδευση αποτελεί μια υγιή απασχόληση στον χώρο των φυλακών, θα τους δίδεται η ευκαιρία να αντικρύσουν τη ζωή με μεγαλύτερη αισιοδοξία είτε μέσα από τη μόρφωση είτε μέσα από τις δυνατότητες που θα τους παρέχονται για επαγγελματική αποκατάσταση, εφόσον θα γνωρίζουν ένα τεχνικό επάγγελμα και θα μπορούν βγαίνοντας από τη φυλακή να το αξιοποιήσουν. Αυτός είναι ο προγραμματισμός στον οποίο στοχεύουμε ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου.

Από την πλευρά του ο κ. Καδής ανέφερε ότι η συζήτηση γύρω από τη συνεργασία των δύο Υπουργείων στα θέματα εκπαίδευσης των φυλακισμένων ήταν πολύ παραγωγική. Σήμερα βρίσκονται εντός των φυλακών δύο εκπαιδευτικοί σε μόνιμη βάση, οι οποίοι παρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα στους φυλακισμένους ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής. Πρόσθεσε ότι αυτές οι πετυχημένες πρακτικές θα διευρυνθούν για να προσφέρονται στο επίπεδο που χρειάζεται για όσους φυλακισμένους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης. «Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα παρουσιάσει πολύ σύντομα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα, εάν είναι δυνατόν και από το ερχόμενο εξάμηνο. Απώτερος σκοπός είναι να δώσουμε στους φυλακισμένους τη δυνατότητα να αξιοποιούν παραγωγικά και τον ελεύθερο τους χρόνο, να τους δώσουμε ελπίδα να προετοιμαστούν για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις