Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Ιωνά Νικολάου αναφορικά με την δημοσιογραφική διάσκεψη του κ.Παπαγεωργίου.

28/03/2014

Η τακτική του να φεύγεις πυροβολώντας είναι και παλιομοδίτικη και απαξιωμένη. Οι ισχυρισμοί που σήμερα αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ο κ. Παπαγεωργίου, μόνο μετά την παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είναι απλά ετεροχρονισμένοι, είναι και ανυπόστατοι. Ούτε περνά απαρατήρητο ότι για τον ουσιαστικό λόγο της παύσης του, τα χθεσινά θλιβερά και ζημιογόνα για τον τόπο γεγονότα στην Λεμεσό, δεν είχε τίποτα να πει.

Το πρώτο ερώτημα στο μυαλό του κάθε πολίτη είναι γιατί ο κ. Παπαγεωργίου αποφάσισε να δημοσιοποιήσει αυτές τις αβάσιμες καταγγελίες σήμερα, μετά την παύση του και όχι όλο αυτόν τον καιρό που ισχυρίζεται ότι συνέβαιναν; Θα το έπραττε άραγε εάν παρέμενε στην καρέκλα του Αρχηγού της Αστυνομίας;

Στο μόνο που θα συμφωνήσω μαζί του, είναι στο ότι ο κ. Παπαγεωργίου δεν είχε την απαιτούμενη αντοχή στην πίεση που κουβαλά μαζί της η θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας. Είναι γεγονός ότι από την πρώτη μέρα άσκησα το νόμιμο δικαίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να εποπτεύω την αστυνομία και να δίδω οδηγίες για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Δεν αντιλαμβάνομαι από πότε το να εκτελεί ένας Ανώτατος Αξιωματικός της Αστυνομίας τα καθήκοντα του, αποτελεί αφόρητη πίεση ή υπόσκαψη.

Παρά το ανυπόστατο των ισχυρισμών του κ. Παπαγεωργίου, είμαι υποχρεωμένος να ασχοληθώ με τις ετεροχρονισμένες καταγγελίες του:
  1. Ισχυρίζεται ότι παρενέβηκα στην αστυνομική έρευνα στην υπόθεση της Δρομολοξιάς. Σε αντίθεση με τον κ. Παπαγεωργίου, εγώ από τότε είχα δημοσιοποιήσει το παράπονο μου ότι δεν τύγχανα ενημέρωσης για την πορεία της υπόθεσης από την ηγεσία της αστυνομίας – ούτε καν για την έκδοση των ενταλμάτων.
  2. Ισχυρίζεται ότι παρανέβηκα σε μια υπόθεση στην Πάφο και ότι δήθεν έδωσα οδηγίες να σταματήσει η διερεύνηση της. Ο κ. Παπαγεωργίου φαίνεται έχει ξεχάσει ότι ο ίδιος έγραψε στον συγκεκριμένο φάκελο τις οδηγίες να τερματιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης.
  3. Με έκπληξη και θλίψη άκουσα τον κ. Παπαγεωργίου να εκτοξεύει ισχυρισμούς και κατά πρώην συνεργάτη του και νυν δικό μου συνεργάτη. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι απλώς ανυπόστατοι, αλλά είναι και κακοήθεις. Θα ανέμενα από τον κ. Παπαγεωργίου περισσότερο σεβασμό στα μέλη της Αστυνομίας, της οποίας μέχρι σήμερα το μεσημέρι προϊστατο. Δεν θα υπεισέλθω στις λεπτομέρειες των κακόβουλων καταγγελιών του, οι οποίες διερευνήθηκαν χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε εναντίον του μέλους της Αστυνομίας, διότι ενδεχομένως να συνιστούν λίβελο επί του οποίου να κληθεί να αποφανθεί η δικαιοσύνη.
  4. Όσον αφορά τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για τροποποιήσεις νόμων, ο κ. Παπαγεωργίου γνωρίζει πολύ καλά ότι, έτυχαν μελέτης, βελτιώθηκαν και υποβλήθηκαν για νομοτεχνική επεξεργασία στη Γενική Εισαγγελία. Όσων η νομοτεχνική επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί, έχουν ήδη πάρει το δρόμο της κατάθεσης τους στη Βουλή.
  5. Ο κ. Παπαγεωργίου εκφράζει τέλος παράπονο διότι είχα ζητήσει τη λήψη αυξημένων μέτρων ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των διαρρήξεων, που έχει καταστεί καθημερινό φαινόμενο. Είναι αλήθεια ότι κατ’ επανάληψη ζήτησα να ενταθούν τα μέτρα. Ο κάθε πολίτης γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά ο κ. Παπαγεωργίου, αντί να ακούσει την αγωνία της κοινωνίας, επιλέγει να παρουσιάσει αμφιλεγόμενα στοιχεία και στατιστικές για να μας πείσει ότι το πρόβλημα δεν υφίσταται.

Θεωρώ αναχρονιστικό και αντιπαραγωγικό να μπω κι εγώ στη λογική να εκτοξεύσω καταγγελίες κατά του κ. Παπαγεωργίου. Δεν εξυπηρετεί. Του εύχομαι κάθε καλό.

Από αύριο η Αστυνομία γυρίζει σελίδα. Μπαίνει σε μια νέα εποχή. Στην εποχή της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Από αύριο αρχίζει η πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την Αστυνομία. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της ολιγωρίας και της αδράνειας. Στην εμπέδωση αυτής της νέας φιλοσοφίας, θα σταθούμε συμπαραστάτες και αρωγοί.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης