Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Στόχος της Κυβέρνησης η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος με τροποποίηση του Νόμου που αφορά τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας

22/10/2014

Τη νομοθεσία που αφορά τροποποίηση του Νόμου για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας συζήτησε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε:

«Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα έκρινε ότι θα έπρεπε να τροποποιηθούν συγκεκριμένες νομοθεσίες, οι οποίες να προσφέρουν στις διωκτικές αρχές αποτελεσματικότερα μέσα δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Τέτοιες νομοθεσίες είναι η τροποποίηση του Νόμου που αφορά την κυβεία και η τροποποίηση του Νόμου που αφορά τους οίκους στοιχημάτων οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής. Σήμερα, στην Επιτροπή, συζητήθηκε μια τρίτη νομοθεσία που αφορά τη τροποποίηση του Νόμου για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας, ώστε στις περιπτώσεις που από πληροφορίες κρίνεται ότι συντρέχουν λόγοι απόρριψης μιας αίτησης για έκδοση άδειας παροχής υπηρεσιών ιδιωτικού γραφείου ασφάλειας ή παροχής υπηρεσιών από ιδιώτη φύλακα – φρουρό, να παραχωρείται η δυνατότητα στον Αρχηγό Αστυνομίας να την απορρίψει για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας του κράτους, χωρίς κατ’ ανάγκη να επεξηγηθούν στην επιστολή οι λόγοι απόρριψης.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο γιατί υπάρχουν λόγοι ασφάλειας που δεν μπορούν να επεξηγηθούν και ειδικότερα στις περιπτώσεις που αποτείνονται στην Αστυνομία για έκδοση μιας τέτοιας άδειας, άτομα για τα οποία υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες που δικαιολογούν την απόρριψη της, αλλά δεν μπορούν με την υφιστάμενη νομοθεσία να αποτελέσουν λόγους απόρριψης αφού προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής καταδίκης από το δικαστήριο.

Θεωρούμε ότι με την τροποποίηση αυτή θα δώσουμε τη δυνατότητα να ασκηθεί καλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος στην παροχή των υπηρεσιών ασφάλειας και οι υπηρεσίες αυτές να αξιοποιούνται από εκείνους που θέλουν να συμμορφώνονται με τη νομιμότητα και όχι από άτομα που εμπλέκονται στην παρανομία ή για την εξυπηρέτηση της ανομίας. Είναι μια σημαντική ρύθμιση, η οποία πιστεύουμε ότι θα συνδράμει ουσιαστικά στην προσπάθεια δίωξης του εγκλήματος στον τόπο μας».

Ο κ. Νικολάου, ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για άτομα που δραστηριοποιούνται ή ενεργούν προς εξυπηρέτηση άνομων πράξεων που συνδέονται με το έγκλημα, όπως στην παροχή υπηρεσιών προστασίας και ασφάλειας σε κέντρα αναψυχής, καζίνο, χώρους κυβείας ή παράνομου στοιχήματος, ή σε ενέργειες που σχετίζονται με την είσπραξη χρημάτων υπό απειλή, ή την εξασφάλιση οφέλους με χρήση απειλής ή άλλες ενέργειες που συνιστούν και αποτελούν μέρος του εγκλήματος στον τόπο μας και είναι κάτοχοι άδειας ή υποβάλλουν αίτηση για άδεια φύλακα.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης