Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: "Αναγκαία η λήψη μέτρων λόγω του ανησυχητικού αριθμού φακέλων για ύποπτα παιχνίδια στην Κύπρο βάσει της ενημέρωσης από την ΟΥΕΦΑ"

03/06/2016

Την ανησυχία του για τον υπερδιπλάσιο αριθμό των φακέλων για ύποπτα παιχνίδια που έφτασε από την ΟΥΕΦΑ κατά το τελευταίο πρωτάθλημα, απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα, με τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του στη Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), κατά την οποία αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες συνδράμουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός δήλωσε:

«Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά τις υποθέσεις για ύποπτους αγώνες ποδοσφαίρου στον τόπο μας, έχοντας υπόψη τους αριθμούς των φακέλων που έχουν σταλεί από την ΟΥΕΦΑ, έκρινα σκόπιμο ότι θα έπρεπε να συγκληθεί συνάντηση μαζί με την ΚΟΠ, στην παρουσία της Αστυνομίας, για να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, με σκοπό να ενεργήσουμε πιο δραστικά αναφορικά με τη διερεύνηση και πρόληψη αυτών των φαινομένων.

Σήμερα, εκκρεμούν 59 υποθέσεις για διερεύνηση, οι οποίες σχετίζονται με ύποπτα παιχνίδια, 21 φάκελοι έχουν φτάσει κατά το τελευταίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου από την ΟΥΕΦΑ – και οι 16 από αυτούς αναφέρονται σε παιχνίδια που έχουν γίνει κατά το έτος 2016. Πρόκειται για μια ανησυχητική κατάσταση, για έναν πολύ μεγάλο αριθμό φακέλων, εάν αναλογιστούμε ότι οι φάκελοι που είχαν σταλεί τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ λιγότεροι: το 2013 -14 είχαν σταλεί 8 φάκελοι, το 2012-13 στάλθηκαν 10 φάκελοι και το 2010, 9 φάκελοι. Ο αριθμός των φακέλων που έφτασε κατά το τελευταίο πρωτάθλημα ήταν υπερδιπλάσιος από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός το οποίο μας ανησυχεί.

Γι’ αυτό συγκλήθηκε η σημερινή σύσκεψη κατά την οποία αξιολογήθηκαν με την ΚΟΠ τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται, αλλά και τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για διερεύνηση αυτών των ύποπτων υποθέσεων, εφόσον δεν υποβάλλεται καταγγελία για να διερευνηθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες για στημένα παιχνίδια, αλλά στοιχεία που προέρχονται από τη στοιχηματική δραστηριότητα, από την οποία η ΟΥΕΦΑ είχε κρίνει ότι εντάσσονται στην κατηγορία ύποπτων παιχνιδιών για σκοπούς διερεύνησης. Από τα στοιχεία της στοιχηματικής δραστηριότητας δεν σημαίνει ή δεν αποδεικνύεται άμεσα ότι πρόκειται για στημένο παιχνίδι.

Αξιολογώντας την κατάσταση έχουμε αποφασίσει, σε συνεργασία με την ΚΟΠ, να διερευνήσουμε την προώθηση και εφαρμογή συγκεκριμένων δυνατοτήτων ή μέτρων, όπως είναι:
  • Να διερευνηθεί από την ΟΥΕΦΑ ο τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος, στη βάση των στοιχείων που έχουν στη διάθεση τους. Για το σκοπό αυτό θα ζητηθεί από την ΟΥΕΦΑ όπως υπεύθυνο στέλεχος της, που χειρίζεται αυτά τα θέματα, να επισκεφτεί την Κύπρο, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις για τη πρόληψης και διερεύνηση τους.
  • Να διερευνηθεί από πλευράς της ΚΟΠ, ώστε στο νέο πρωτάθλημα, να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά πειθαρχικά μέτρα προς τα σωματεία και τους παράγοντες των ομάδων οι οποίοι συμμετέχουν σε ύποπτους αγώνες. Εισηγηθήκαμε όπως στα μέτρα αυτά περιληφθεί και δυνατότητα υποβιβασμού ομάδας, η οποία έμμεσα ή άμεσα συμβάλει, συμμετέχει ή ανέχεται την διενέργεια αριθμού αγώνων που εύλογα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ύποπτα παιχνίδια, καθότι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σαφές μήνυμα σε όλους ότι η Ομοσπονδία επιδεικνύει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα αυτά. Ο κ. Κουτσοκούμνης και οι συνεργάτες του θα μελετήσουν την εισήγησή μας αυτή και συμφωνήσαμε να ανταλλάξουμε περαιτέρω απόψεις» υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει σκοπό να αναμιχθεί στα πειθαρχικά θέματα της ΚΟΠ, εξάλλου δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, και η εισήγηση του εντάσσεται τα πλαίσια της κοινής προσπάθειας να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά.
Περαιτέρω ο κ. Νικολάου, ως τρίτο μέτρο, ανάφερε ότι διερευνάται η δημιουργία ποινικού αδικήματος για τους παράγοντες, προπονητές ή ποδοσφαιριστές ομάδας οι οποίοι συμμετέχουν σε στοίχημα που αφορά αγώνα της ομάδας τους, ανεξαρτήτως αν αγωνίστηκαν ή όχι στο συγκεκριμένο αγώνα ή αν παρευρέθηκαν ή απουσιάζουν από τον αγώνα. «Το ίδιο θα εφαρμόζεται και για τους παράγοντες των ομοσπονδιών, ποδοσφαίρου ή άλλων ομαδικών αθλημάτων. Δηλαδή, οι παράγοντες της ομοσπονδίας δεν θα δικαιούνται να συμμετέχουν σε στοίχημα για αγώνες που διεξάγονται στα πλαίσια του πρωταθλήματος που διενεργείται από την ίδια την ομοσπονδία», τόνισε.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων να μην επιτρέψει το στοίχημα σε ομάδες της Β’ και της Γ’ κατηγορίας, και να περιοριστεί μόνο στο στοίχημα σε ομάδες της Α’ κατηγορίας, και για σκοπούς ελέγχου του στοιχήματος να συνεχίσει να επιτρέπεται μόνο αν σε αυτό περιλαμβάνονται τουλάχιστο τρεις ομάδες του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί όπως για κάθε φάκελο που παραλαμβάνεται από την ΟΥΕΦΑ, η ΚΟΠ θα ετοιμάζεται έκθεση στην οποία θα περιλαμβάνονται στοιχεία που θ διευκολύνουν το έργο των ανακρίσεων. «Διαπιστώθηκε, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, ότι για να γίνει πιο αποτελεσματική η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων είναι αναγκαία η ενίσχυση των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, με τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας, κατά τρόπο ώστε να μπορεί η Αστυνομία, υπό κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις, να θέτει υπό παρακολούθηση τηλεφωνικές συνδιαλέξεις», επεσήμανε. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες που υπάρχουν από πλευράς κάποιων μελών της Βουλής, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και να κρίνουμε την αναγκαιότητα, η οποία αν και επιβάλλει τον περαιτέρω περιορισμό κάποιου δικαιώματος, εν τούτοις εξυπηρετεί την αποτελεσματική διερεύνηση τόσο πολύ σοβαρών υποθέσεων.

Παράλληλα, σημείωσε, η Αστυνομία θα εξαντλεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, περιλαμβανομένης ακόμη και της δυνατότητας να καλούνται για τις ύποπτες περιπτώσεις οι παράγοντες, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές για να δώσουν κατάθεση. «Κανένας δεν θα μπορεί να ξεφεύγει της δυνατότητας διερεύνησης με σκοπό να εξαντλούνται όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας», κατέληξε.

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτή η σύσκεψη αποτελούσε πρωτοβουλία του Υπουργείου, ο κ. Νικολάου είπε ότι συγκλήθηκε όταν ενημερώθηκε από την Αστυνομία για τον αριθμό των φακέλων που έχουν υποβληθεί φέτος από την ΟΥΕΦΑ και ο οποίος κρίθηκε ως ανησυχητικός. «Ζήτησα να γίνει συνάντηση αυτή για να συζητήσουμε και αξιολογήσουμε την κατάσταση, να δούμε τι πρέπει να γίνει περαιτέρω και εάν χρειαστεί θα το εξετάσουμε περαιτέρω και με τον Γενικό Εισαγγελέα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ΚΟΠ ήταν πλήρως συνεργάσιμη γύρω από τα θέματα αυτά, με κάποιες από τις εισηγήσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί να έχουν υποβληθεί από την ίδια την Ομοσπονδία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να προχωρήσουν να λάβουν πειθαρχικά μέτρα όσον αφορά τις ομάδες για τις οποίες υποβάλλονται ύποπτοι φάκελοι – κάτι που αναμένεται ότι θα πράξουν. «Αναμένουμε να υπάρξουν δραστικά μέτρα και μάλιστα σύντομα, ώστε να εφαρμόζονται τουλάχιστον από το νέο πρωτάθλημα», δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλες οι ομάδες που συγκροτούν την Ομοσπονδία θα επιδείξουν την ίδια συνεργασία γιατί η διαφύλαξη του ποδοσφαίρου δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο εμάς, αλλά περισσότερο αυτούς που συμμετέχουν στο άθλημα.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις