ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Καινοτομία η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση ξεχωριστής Μονάδας για Έρευνα και Διάσωση

29/12/2014

Κληθείς να σχολιάσει, σήμερα, την ετοιμότητα της Κύπρου να αντεπεξέλθει σε τυχόν περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης ανάλογες με αυτές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή για τους επιβάτες του πλοίου Norman Atlantic, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου είπε ότι ο τομέας της έρευνας και διάσωσης στον τόπο μας βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός, παρά την επιτυχή επιχείρηση διάσωσης ανοικτά τις Λεμεσού. «Ο κατακερματισμός των μέσων που διαθέτουμε και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το όλο σύστημα μέχρι σήμερα, επιβάλλει όπως υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός και αξιοποίηση όλων των μέσων διάσωσης και αυτός μπορεί να γίνει μόνο μέσω της λειτουργίας ξεχωριστής μονάδας έρευνας και διάσωσης η οποία να θέσει υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο όλα τα μέσα. Γι’ αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα αποφάσισε τη σύσταση μονάδας για έρευνα και διάσωση, όπου θα υπάγονται όλα τα μέσα που διαθέτει η Δημοκρατία και βρίσκονται σε διάφορες υπηρεσίες για σωστή διαχείριση και κοινή αξιοποίησή τους», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Διαθέτουμε αρκετά μέσα τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες έρευνας και διάσωσης και γενικότερα τον έλεγχο της περιοχής μας, σημείωσε και αναφέρθηκε στη σύναψη Συμφωνίας με την Ελλάδα στα πλαίσια έρευνας και διάσωσης που να επεκτείνεται και να καλύπτει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της ΑΟΖ της Κύπρου και της ΑΟΖ της Ελλάδας. Η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει περισσότερο τις προσπάθειες των δύο χωρών για να παρέχουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επεσήμανε και τόνισε ότι προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να βελτιωνόμαστε συνεχώς, να βελτιώνουμε τα μέσα και τις δυνατότητες ανταπόκρισής μας.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Δημοκρατία δεν κατέχει πλοία μεγάλων διαστάσεων, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες ανάγκες και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλης θαλασσοταραχής, ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι το θέμα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την Κυβέρνηση στα πλαίσια μελέτης για σύσταση ειδικής Μονάδας διαχείρισης και αξιοποίησης όλων των πτητικών και ναυτικών μέσων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία. Και πρόσθεσε: «Σήμερα υπάρχουν πτητικά μέσα στην Αστυνομία, την Εθνική Φρουρά και στο Τμήμα Δασών και ναυτικά μέσα σε δύο υπηρεσίες και όλα διατίθενται για τις ανάγκες έρευνας και διάσωσης, όμως θέλουμε να ενοποιήσουμε τις δυνάμεις και τα μέσα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε περισσότερο τις δυνατότητες ανταπόκρισής μας. Περαιτέρω υπάρχει και ο αντίστοιχος προγραμματισμός, τόσο από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όσο και από πλευράς της Εθνικής Φρουράς και της Κυβέρνησης ευρύτερα αξιοποιώντας κεφάλαια από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ για ενίσχυση των μέσων που διαθέτουμε, τόσο με την αγορά σκαφών μεγαλύτερων διαστάσεων όσο και την αξιοποίηση ηλεκτρονικών μέσων και δυνατοτήτων που προσφέρονται ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό για το συνολικό κόστος των μέσων αυτών, ο κ. Υπουργός είπε ότι πρόκειται για δαπάνες εκατομμυρίων ή και δεκάδων, ανάλογα με τα μέσα που θα αποκτηθούν και σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες για αγορά τεσσάρων σκαφών από πλευράς της Αστυνομίας μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ και άλλων από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών για σκοπούς έρευνας και διάσωσης.

Ερωτηθείς αναφορικά με το ποιος θα εποπτεύει της ενιαίας μονάδας διαχείρισης των μέσων, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και αξιολογείται από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Άμυνας, Γεωργίας, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών με στόχο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα όσον αφορά τη διαχείριση του εξοπλισμού των μέσων, αλλά και του προσωπικού που θα έχει αυτά τα καθήκοντα. Η διαχείριση και λειτουργία της ξεχωριστής αυτής μονάδας θα ανήκει σε συγκεκριμένο υπουργείο το οποίο θα συνεργάζεται με τα άλλα υπουργεία για σκοπούς διεξαγωγή επιχειρήσεων σημείωσε και τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως