ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

ΥΔΔΤ: «Συμφωνήθηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για διάνοιξη νέων προοπτικών στο σωφρονιστικό μας σύστημα.»

01/12/2014

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Τμήματος Φυλακών και του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισαν σε σημερινή συνάντησή τους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών κα Άννα Αριστοτέλους.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει ως στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλεται για αναμόρφωση του σωφρονιστικού μας ιδρύματος βασιζόμενο σε δύο πυλώνες την εκπαίδευση των δεσμοφυλάκων και κρατουμένων και την ενίσχυση των μέσων στήριξης τους. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας θα περιλαμβάνεται η λειτουργία ειδικού τμήματος ψυχολογικής στήριξης των δεσμοφυλάκων, όπου ουσιαστικά σε συνεργασία με τα Τμήματα Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου θα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τους δεσμοφύλακες στις περιπτώσεις που χρειάζονται στήριξη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και η προετοιμασία προγράμματος εκπαίδευσης των δεσμοφυλάκων σε θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας, η οποία αποτελεί ουσιαστική αναγκαιότητα για κάθε σωφρονιστικό λειτουργό που θέλει να είναι αποτελεσματικός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ο κ. Υπουργός υπογραμμίζοντας τη σημασία του Μνημονίου σημείωσε ότι η λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στον χώρο των φυλακών, η παραχώρηση δυνατότητας επιμόρφωσης, εκπαίδευσης ή ακόμη και φοίτησης φυλακισμένων σε πανεπιστήμιο, αποτελεί καινοτομία σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα. «Οι ευκαιρίες αυτές θα προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο είτε μέσω υποτροφιών, είτε μέσω ευκαιριών φοίτησης, είτε μέσω της ένταξής τους σε κατηγορίες φοιτητών που επιλέγονται με ειδικά κριτήρια, όπως γίνεται με άλλες κατηγορίες πολιτών. Σημαντική όμως είναι και η συμφωνία να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου την προσπάθειά μας για επαγγελματική κατάρτιση των φυλακισμένων όσον αφορά σε τομείς που θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα όταν αποφυλακιστούν να ασκήσουν ένα αποδοτικό επάγγελμα. Ο χώρος των φυλακών μπορεί να δώσει ευκαιρίες σε όσο το δυνατό περισσότερους φυλακισμένους να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες χρήσιμες για το μέλλον τους», επεσήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι παράλληλα θα υπάρχει και η δυνατότητα στήριξης των κρατουμένων ώστε να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια για αντιμετώπιση της καθημερινής πίεσης που διαμορφώνει ο χώρος του εγκλεισμού τους, αλλά και την ανάγκη για βοήθεια προς τους κρατουμένους ώστε να προετοιμάζονται σωστά για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος, που έχει θέσει ως προτεραιότητά της η νέα Διεύθυνση των Φυλακών και αφορά τόσο τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όσο και τους κρατούμενους, για τους οποίους καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για απασχόληση, επιμόρφωση και εκπαίδευση των φυλακισμένων. Τόνισε ότι , μέσα από αυτές τις ευκαιρίες θα τους παρέχεται η δυνατότητα σωφρονισμού και ομαλότερης ένταξής τους στην κυπριακή κοινωνία. Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται, στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία δεν θα περιοριστεί ως εδώ, σημείωσε, τονίζοντας ότι με τη συνεργασία του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος τίθενται γερές βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε τα εξής: «Η ποιότητα του πολιτισμού ενός λαού εξαρτάται κυρίως από το πώς συμπεριφέρεται στις αδύναμες ομάδες και οι φυλακισμένοι μας απαρτίζουν μια αδύναμη ομάδα. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο να παρέχει την τεχνογνωσία του και υπάρχουν πολλά θέματα πάνω στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και θα έχουμε πολύ γρήγορα κάποια αποτελέσματα. Έχουμε συμφωνήσει όπως πριν από τα Χριστούγεννα το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου παρουσιάσει μια παράσταση τόσο στους φυλακισμένους όσο και στους δεσμοφύλακες. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε μια σειρά μαθημάτων εντός των φυλακών. Επίσης, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, μέσα από μια σειρά διαλέξεων που διεξάγει θα μπορεί να επεκταθεί και στους χώρους των φυλακών».

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως