ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για τη στυγερή δολοφονία γυναίκας στη Λάρνακα

03/11/2015

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου εκφράζει τη θλίψη και το συγκλονισμό της για το χθεσινό περιστατικό έμφυλης βίας, το οποίο εκτυλίχθηκε στη Λάρνακα και είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό 36χρονης γυναίκας.

Η δολοφονία της γυναίκας εκτιμάται ότι προήλθε συνεπεία άγριου ξυλοδαρμού, αφού όπως κατέδειξε και η νεκροψία επί της σορού της άτυχης γυναίκας, η οποία μάλιστα εντοπίστηκε δεμένη πισθάγκωνα, είχε δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι, ενώ υπέστη βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Αποδεδειγμένα, το φαινόμενο της έμφυλης βίας, το οποίο ταλανίζει τις σύγχρονες κοινωνίες, προκαλείται κυρίως από τις ιστορικά άνισες σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και τα στερεότυπα που δημιουργούν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Σύμφωνα και με σχετικές έρευνες στην Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο, μία στις 5 γυναίκες βιώνει σωματική βία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, τουλάχιστον μία στις 10 βιώνει σεξουαλική βία, ενώ μία στις 5 γυναίκες βιώνει βία στην οικογένεια, μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.

Μετά και την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 16 Ιουνίου, 2015 θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες/Φορείς/Τμήματα, αλλά και η κοινωνία των πολιτών να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους και να εργαστούν συλλογικά και συντονισμένα, με στόχο την πλήρη καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Είναι γνωστό ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό, διεθνές εργαλείο, που μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου και πολιτικών για την προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν ποινικό αδίκημα, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως