Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες19/04/2016

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι, σήμερα, στην παρουσίαση του κινητού ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων - ANPR, το οποίο θα ενισχύσει την προσπάθεια ελέγχου των οχημάτων που κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο μας, δίδοντας στην Αστυνομία τη δυνατότητα, μέσα από τα ειδικά διαμορφωμένα περιπολικά, να εντοπίζει άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά τους παραβάτες.

Ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη διαρκή ενίσχυσή της με έξυπνες λύσεις, αποτελεί για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, προτεραιότητα, καθώς στόχος μας είναι η συνεχής εξεύρεση τρόπων βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας, και η μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στους δρόμους. Οι τροχαίες οδικές συγκρούσεις και η εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισής τους, μας απασχολούν ιδιαίτερα, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Δυστυχώς, το 2015, σημειώθηκαν 324 σοβαρές τροχαίες συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 377 σοβαρά τραυματίες, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 56 θανατηφόρα δυστυχήματα με 57 νεκρούς. Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί 10 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 10 νεκρούς. Κύρια αιτία των θανατηφόρων συγκρούσεων είναι η απρόσεκτη οδήγηση. Η δυσάρεστη αυτή διαπίστωση και οι απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών στην άσφαλτο, επιβάλλουν τη λήψη πρόσθετων δυναμικών μέτρων, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης στρατηγικής.

Πέραν του στόχου μας για βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, και καλλιέργειας οδικής συνείδησης στους πολίτες, μέσα από στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις, επενδύουμε στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων αστυνόμευσης, όπως είναι το Road Policing, ενώ με το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα προστίθεται ακόμη μια δυνατότητα στα πλαίσια της «έξυπνης αστυνόμευσης», του Smart Policing.

Εκτός από τον εντοπισμό παραβατών για τροχαία αδικήματα (όπως είναι η κυκλοφορία χωρίς να έχει γίνει ανανέωση άδειας οδήγησης, χωρίς ΜΟΤ ή χωρίς ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας), το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων θα ενισχύσει τα εργαλεία της Αστυνομίας, όσον αφορά τον εντοπισμό υπόπτων προσώπων που πιθανόν να εμπλέκονται σε διάπραξη εγκληματικών ενεργειών.

Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή την τεχνολογική αναβάθμιση, η Αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει, αυτόματα μέσω του ANPR, τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς θα μπορεί άμεσα να ταυτοποιήσει τα στοιχεία του οχήματος με αυτά που είναι καταχωρημένα στο Κυπριακό Κέντρο Πληροφοριών, εφόσον τα στοιχεία όλων των ασφαλιζόμενων οδηγών δίδονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες που διεξάγουν ασφαλιστικές εργασίες, στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και στη συνέχεια διοχετεύονται στο Κέντρο.

Επίσης, το νέο μοντέλο «έξυπνης αστυνόμευσης», αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση του χρόνου ανταπόκρισης της Αστυνομίας και την αύξηση της επιχειρησιακής της επάρκειας.

Η ασφάλεια των πολιτών στο σύνολο τους, βρίσκεται στις προτεραιότητες μας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της διαβίωσης των πολιτών σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Με την ευκαιρία αυτό θεωρώ αναγκαίο να επαναλάβω, για ακόμη μια φορά, ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να περιορίσουμε τα αίτια πρόκλησης δυστυχημάτων και να ελέγξουμε τις παραβάσεις των υποχρεώσεων που έχει ο κάθε οδηγός, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να λαμβάνουμε μέτρα, όπως είναι:
  • Η επίδειξη μηδενικής ανοχής όσον αφορά τις τέσσερις κυριότερες αιτίες πρόκλησης συγκρούσεων με στόχο την καταστολή.
  • Η συνεχής παρακολούθηση και υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών, μέσα από τη λήψη μέτρων που έχουν αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και μείωση των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.
  • Η μεγιστοποίηση του αριθμού των ελέγχων, ώστε να γίνει ‘βίωμα’ από τους οδηγούς, η αντίληψη ότι κανείς δεν ξεφεύγει από τους απρόοπτους ελέγχους της Αστυνομίας και με αυτό τον τρόπο να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της υπεύθυνης οδήγησης. Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία των οδηγών, αλλά με τους συνεχείς ελέγχους η πρόληψη και μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων, και η βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
  • Καθώς επίσης και η εντατικοποίηση της δραστηριότητας των μελών της Αστυνομίας στους δρόμους με διαφωτιστικές εκστρατείες και συστάσεις προς τους οδηγούς.
  • Η διεξαγωγή κινητών ελέγχων, πέραν των στατικών, στο οδικό δίκτυο για αποτροπή της παράβασης του ορίου ταχύτητας, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού στα οχήματα της Αστυνομίας.
  • Και η ενίσχυση της αστυνόμευσης του δευτερεύοντος και αστικού δικτύου από το Τμήμα Τροχαίας, ή και από άλλα τμήματα της Αστυνομίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα επισημάνω ότι ο στόχος για διαρκή αναβάθμιση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας που ήδη άρχισε να υλοποιείται, θα συνεχίσει, καθώς αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης μας, η αξιοποίηση της τεχνολογίας στα πλαίσια της διαφύλαξης του επιπέδου ασφάλειας του πολίτη.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.