Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δημόσια διαβούλευση με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης

17/06/2014

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Ανώτατο Δικαστήριο, η δεύτερη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με την κοινωνία των πολιτών, με θέμα «Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη».

Στη δημόσια αυτή ανταλλαγή απόψεων συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, βουλευτές, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Συντεχνιών, μέλη του δικαστικού και του δικηγορικού σώματος, καθώς και εκπρόσωποι διάφορων Επιμελητηρίων.

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις μέχρι τώρα εργασίες, πρωτοβουλίες και προτάσεις του Υπουργείου του σε θέματα δικαιοσύνης, με κύρια εστίαση στην ενίσχυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις νομοθετικές ρυθμίσεις προς εξυγίανση του δημόσιου βίου, προστασία και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και προαγωγή της διαφάνειας.

Στόχοι, όπως επισήμανε, είναι, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός του δικαίου, η πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς, η αποτελεσματική καταστολή του εγκλήματος, η πάταξη του σοβαρού εγκλήματος με διεθνικό χαρακτήρα και η ποινική μεταχείριση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπογράμμισε δε τη σημασία που δίδεται στη στενή και αποδοτική συνεργασία του Υπουργείου με τους «φυσικούς εταίρους» του (Ανώτατο Δικαστήριο, Νομική Υπηρεσία, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικηγορικό Σώμα) προς επίτευξη αυτού του σκοπού.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις, τις ιδέες και τις εισηγήσεις τους επί συγκεκριμένων ζητημάτων και πτυχών που εμπίπτουν στο θέμα της δημόσιας διαβούλευσης. Οι πολίτες εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη τους ικανοποίηση για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για έναρξη του θεσμοθετημένου αυτού διαλόγου και δήλωσαν την ετοιμότητά τους για συνέχιση της αποτελεσματικής συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς.

Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο διεξαγωγής της και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση των πολιτικών του Υπουργείου. Οι απόψεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση θα αξιολογηθούν και θα εξεταστούν για αξιοποίηση στη χάραξη πολιτικής και την προώθηση σχετικών δράσεων.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης