Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τους ανήλικους παραβάτες

07/09/2020

Νομοσχέδιο, που αφορά τους ανήλικους παραβάτες και την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους ενώπιον της δικαιοσύνης, αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του.

Μιλώντας στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία του σωφρονιστικού ιδρύματος και για την ανάγκη λήψης μέτρων κοινωνικής επανένταξης των φυλακισμένων, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλη Γιολίτη, ότι πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ξεχωριστές διαδικασίες για ανήλικους, των οποίων η υπόθεση θα εξετάζεται στα Επαρχιακά Δικαστήρια.

Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως πρόκειται για εγκαθίδρυση ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικού προς τους νεαρούς παραβάτες.

Εξήγησε, περαιτέρω, ότι είναι ένα εναρμονιστικό νομοσχέδιο το οποίο προνοεί ξεχωριστές διαδικασίες για τους ανήλικους παραβάτες, σημειώνοντας ότι τα Επαρχιακά Δικαστήρια θα επιλαμβάνονται τις υποθέσεις αυτές, ωστόσο, η εκδίκαση κάθε τέτοια υπόθεσης θα πραγματοποιείται σε ξεχωριστές ώρες με ξεχωριστές συνθέσεις από αυτές που χειρίζονται υποθέσεις ενηλίκων.

«Τα παιδιά αυτά δεν θα έρχονται σε επαφή με ενήλικες, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια», ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάφορους τρόπους προφύλαξης των παιδιών, ώστε η όλη διαδικασία γι’ αυτά να μην είναι επώδυνη, να είναι εύκολη και φιλική προς αυτά.

Σε σχέση με την προφυλάκιση ανηλίκων, ανέφερε πως αυτή θα επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Αναφορικά στη λειτουργία του σωφρονιστικού ιδρύματος, η κ. Γιολίτη είπε πως στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητήθηκαν τα ζητήματα αναμόρφωσης, σωφρονισμού και επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία, για να τονίσει ότι για το Υπουργείο της προτεραιότητα έχει η αναβάθμισή τους.

«Συζητήσαμε καινούργιες ιδέες που προωθούμε, όπως είναι οι ενδιάμεσες δομές, τα half way houses, που θα δώσουν ένα βήμα στους πρώην κρατουμένους, ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο της βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους οργανισμούς και φορείς, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις και με την ΟΕΒ, ώστε να μπορούν να βοηθιούνται εργασιακά πρώην κρατούμενοι.

«Είναι σημαντικό οι φυλακές να μην είναι περιστρεφόμενη πόρτα και όσοι βγαίνουν από εκεί να μην υποτροπιάζουν», είπε.

Το ποσοστό υποτροπής στην Κύπρο δεν ξεπερνά πλέον το 15%

Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναζητηθούν νέες πρακτικές για εναλλακτικές ποινές, ιδιαίτερα, σε άτομα που καταδικάστηκαν μέχρι και διετή φυλάκιση.

Όπως σημείωσε τα εκπαιδευτικά προγράμματα στις φυλακές που έχουν εμπλουτιστεί, όπως επίσης και το γεγονός των ευρύτερων δράσεων, που ωφελούν πάρα πολύ το σύστημα και τους ίδιους τους φυλακισθέντες, έχουν ρίξει το ποσοστό υποτροπής πρώην κρατουμέων κάτω από 15%, ποσοστό που θεωρείται πολύ σημαντικό συγκριτικά και με άλλες χώρες.

Σε δηλώσεις της, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι η Κύπρος υστερεί σε τέτοιες λύσεις και παρέπεμψε στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αποδεσμεύσει κονδύλι 4 εκ. για τους σκοπούς τέτοιων προγραμμάτων.

Ήδη σύμφωνα με την ενημέρωση της Υπουργού Δικαιοσύνης προς την Επιτροπή, έχει συσταθεί ad hoc επιτροπή, η οποία θα μελετήσει και θα δώσει πρόταση στο Υπουργικό, για το θεσμό της αποκαταστατικής δικαιοσύνης.

Πρόταση νόμου για προσμέτρηση στην ποινή η ολοκλήρωση θεραπευτικών προγραμμάτων καταδίκων

Η κ. Δημητρίου συνέχισε λέγοντας πως τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής αποφάσισαν να αναλάβουν συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να κατατεθεί σύντομα πρόταση νόμου, με την οποία να επιτρέπεται η προσμέτρηση της ολοκλήρωση προγραμμάτων αποθεραπείας – απεξάρτησης στην ποινή καταδικασθέντων, ένα επιπλέον κίνητρο για αποκατάσταση των ατόμων αυτών.Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες