Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Εγκληματολογική ΜονάδαΣυνέδρια - Ομιλίες - Εκθέσεις


Στα πλαίσια των προσπαθειών του Υπουργείου για εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κρατικών και ιδιωτικών φορέων καθώς και των κοινωνικών συνόλων διοργανώνονται διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, καθώς και τη μεταχείριση και κοινωνική επανένταξη αδικοπραγούντων και καταδίκων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν διοργανωθεί τα πιο κάτω Συνέδρια/ Σεμινάρια:

α) Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα “Αστυνομία και Πολίτες μαζί στην Προσπάθεια για Καταπολέμηση του Εγκλήματος και των Ναρκωτικών”

Σκοπός του Σεμιναρίου, το οποίο διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2000, ήταν να προσφέρει στους συμμετέχοντες χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες στον τομέα της συνεργασίας με το κοινό, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της Αστυνομίας.

Το σεμινάριο διεξήχθη από ομάδα ξένων εκπαιδευτών και το παρακολούθησαν μέλη της Αστυνομίας.

β) Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα “Eναλλακτικές/Υπαλλακτικές Ποινές της Φυλάκισης”

Tο Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2000 στην Ακαδημία Κύπρου. Βασικότερος στόχος του ήταν να ενισχύσει το έργο της Επιτροπής για Σωφρονιστικά Θέματα σχετικά με το θέμα των εναλλακτικών ποινών της φυλάκισης.

Το παρακολούθησαν λειτουργοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Νομικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας καθώς και τα μέλη της ad hoc Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για Σωφρονιστικά Θέματα.


γ) Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Το έγκλημα στην Κύπρο και Τρόποι Αντιμετώπισης του”.

To Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2001 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είχε σκοπό την παρουσίαση της πραγματικής εικόνας του εγκλήματος στη Κύπρο, ειδικά σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Εισηγητές του Συνεδρίου ήταν διακεκριμένοι καθηγητές και άλλοι ειδικοί από τη Βρετανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο και το παρακολούθησαν 100 περίπου σύνεδροι, εκπρόσωποι του Δικαστικού Σώματος, της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Τμήματος Φυλακών, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Οργανισμού Νεολαίας, του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων και Ψυχολόγων Κύπρου και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.


δ) Ημερίδα με θέμα: “Κοινωνική Επανένταξη και Ενσωμάτωση των Κρατουμένων”

Σκοπός της ημερίδας, οποία διοργανώθηκε το 2004, ήταν η εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κρατικών και ιδιωτικών φορέων και κοινωνικών συνόλων που μπορούν να συμβάλουν στην επανένταξη των κρατουμένων στην ελεύθερη κοινωνία.

Την ημερίδα παρακολούθησαν 100 σύνεδροι: Λειτουργοί του Τμήματος Φυλακών, της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Οργανισμού Νεολαίας, μέλη του ΕΘΝΟΠΑΔ, του Συμβουλίου Εγκληματικότητας, του Συμβουλίου Φυλακών, του Συνδέσμου “Φίλοι των φυλακισμένων” και του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών.

Εισηγητής της ημερίδας ήταν Βρετανός Εμπειρογνώμονας σε θέματα Φυλακών.ε) Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο «Επιλέγουμε μια ζωή με νόημα»


Διοργανώθηκε τον Απρίλιο του 2006, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και διαφώτιση της νεολαίας σχετικά με τα ναρκωτικά και την οδική ασφάλεια.

Το Συνέδριο απευθυνόταν σε μαθητές Λυκείου και είχε τη μορφή βιωματικών εργαστηρίων, στα οποία οι μαθητές κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους.ζ) Ημερίδα σχετικά με το ρόλο των ΜΜΕ στην πρόληψη της Νεανικής Παραβατικότητας

Διοργανώθηκε το Μάιο του 2007 από τη Μονάδα Εγκληματολογικών Ερευνών, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών και το Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου. Η Ημερίδα απευθυνόταν σε Λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας.

Τα θέματα των ομιλητών επικεντρώθηκαν κυρίως στις επιδράσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη συμπεριφορά των νέων και στις πρόνοιες της νομοθεσίας για την προστασία ανηλίκων. Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η ευαισθητοποίηση των Λειτουργών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στον τομέα της πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην υιοθέτηση και προβολή θετικών προτύπων προς τους νέους.

Με βάση τις εργασίες της Ημερίδας και τις παρεμβάσεις των ομιλητών, καταγράφηκαν διάφορα πορίσματα και εισηγήσεις σχετικά με το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην πρόληψη της Νεανικής Παραβατικότητας και στάληκαν στους αρμόδιους Φορείς για αξιοποίηση.


η) Ημερίδα με θέμα: «Βία στο Σχολείο και Τρόποι Αντιμετώπισης της»

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2009 σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και είχε σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και κινητοποίηση όλων των λειτουργών/επαγγελματιών που σχετίζονται με θέματα βίας στα σχολεία. Η Ημερίδα αυτή αποτελεί μία από τις 85 δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας για την χρονική περίοδο 2006-2010.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν 144 σύνεδροι: Λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Αστυνομίας, του Υπουργείου Υγείας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Οργανισμού Νεολαίας, λειτουργοί και μέλη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, μέλη του Συμβουλίου Εγκληματικότητας, του Παρατηρητηρίου για τα Παιδιά, της Ένωσης Δήμων και του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Ευημερίας.

θ) Βράβευση Σχολείων που εφαρμόζουν καλές πρακτικές πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας

Με στόχο την παροχή κινήτρων για ανάπτυξη και ενίσχυση διάφορων πρωτοβουλιών και προγραμμάτων πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας, καθιερώθηκε από το 2007 ο θεσμός βράβευσης σχολείων Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων που εφαρμόζουν καλές πρακτικές πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας και της βίας στο σχολείο.

Η επιλογή των σχολείων γίνεται από Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία μετέχουν μέλη του Συμβουλίου Εγκληματικότητας και του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο με βάση τα πιο κάτω κριτήρια:

1. Η ενεργός εμπλοκή των μαθητών και συνεργασία με άλλες ομάδες στόχων (εκπαιδευτικοί και γονείς),
2. Σύνδεση των δράσεων με το Σχέδιο Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας ή με το γενικότερο σχεδιασμό δράσης της σχολικής μονάδας,
3. Η φαντασία, η επινοητικότητα, η δημιουργικότητα, η επιστημονικότητα,
4. Η συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες και Φορείς,
5. Η χρονική διάρκεια και συνέχεια των πρακτικών πρόληψης, και
6. Η αξιολόγηση δράσης από το σχολείο.

Στη τελετή που διοργανώνεται για τη βράβευση οι σχολικές μονάδες παρουσιάζουν τα προληπτικά προγράμματα που εφάρμοσαν.

Τα προληπτικά προγράμματα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να αποφασίζουν και να ενεργούν υπεύθυνα και συνειδητά για θέματα και συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία τους μέσα από την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων ζωής.

Ο Θεσμός της βράβευσης στοχεύει μεταξύ άλλων στην προβολή θετικών και αισιόδοξων μηνυμάτων σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας.
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης