Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες13/01/2016

Με ιδιαίτερα συναισθήματα χαράς, βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων που φιλοτέχνησαν συνάνθρωποι μας, οι οποίοι, ενόσω κρατούνται στις φυλακές, προσπαθούν να περνούν δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο παραμονής τους, ενδυναμώνοντας έτσι την καλλιτεχνική τους έκφραση, αλλά και την ψυχική τους διάθεση για δημιουργία και κατά τον χρόνο της αποφυλάκισης τους. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του εκσυγχρονισμού των φυλακών και του σωφρονιστικού μας συστήματος, αλλαγές οι οποίες θα συνεχιστούν και κατά το 2016 με τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του πλαισίου επανένταξης στη κοινωνία και την βελτίωση της εκπαίδευσης και της υπηρεσίας των δεσμοφυλάκων.

Η αξιοπρεπής και υγιής διαβίωσή των κρατουμένων, διασφαλίζεται κυρίως με την υιοθέτηση προγραμμάτων που σκοπό έχουν την ενθάρρυνση για αυτοεκτίμηση και ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης στο πλαίσιο της εργασίας και της ψυχαγωγίας, ώστε με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, να επιτυγχάνεται και η ομαλότερη επανένταξή τους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η Διεύθυνση των Φυλακών εργάζονται εδώ και καιρό για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και δραστηριότητες, υλοποιώντας τη δέσμευση της Κυβέρνησης για ποιοτική αναβάθμισή του, εφαρμόζοντας σημαντικές καινοτομίες και υλοποιώντας ουσιαστικές αλλαγές στη φιλοσοφία προσέγγισης των φυλακισμένων στο σύνολό τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση επενδύουμε στην ενίσχυση της παροχής ευκαιριών για συμμετοχή σε ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, και παροτρύνουμε την εμπλοκή όλων των κρατουμένων σε πολυδιάστατες δραστηριότητες, όπως σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εικαστικές δημιουργίες, αθλητικές συναντήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα.

Ενισχύοντας τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα που προσφέρουμε για τους κρατούμενους, αυξήθηκαν οι ευκαιρίες δημιουργίας, καλλιέργειας και ανάδειξης της προσωπικότητας τους. Ταυτόχρονα, δίδονται οι δυνατότητες και τα μέσα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και ενσωμάτωσης των κρατουμένων στη κοινωνία.

Περαιτέρω, μέσα από την αναθεώρηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σχολείου των Φυλακών, παρέχεται η ευκαιρία στους φυλακισμένους που το επιθυμούν, να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου και απολυτήριο λυκείου, να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση και επαγγελματικά προσόντα, ακόμα και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο, ώστε να αξιοποιούν τον χρόνο παραμονής τους και να αυξάνουν τις ευκαιρίες και δυνατότητες ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους.

Είναι γεγονός ότι η εμπλοκή των κρατουμένων σε μαθήματα, ως μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν εποικοδομητικά την περίοδο παραμονής τους στις Φυλακές, πρέπει να ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο. Στόχος μας είναι να αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται διαρκώς τα προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, ώστε να συμβαδίζουν πλήρως με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αλλά και να διευρύνουμε τον κύκλο συνεργασιών μας με ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε όσο το δυνατό περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα για συμμετοχή σε προγράμματα διά βίου μάθησης.

Οι κρατούμενοι έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση και την αναψυχή, όπως και οι ελεύθεροι πολίτες. Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση στις Φυλακές, αποτελεί το συνδετικό κρίκο με τον κοινωνικό ιστό, διευκολύνοντας την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Γι αυτό τον λόγο η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων, αποτελεί τον κύριο άξονα της σωφρονιστικής πολιτικής μας.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να τονίσω ότι έχοντας ταχθεί στο να διαμορφώσουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα αντίστοιχο του πολιτισμού μας και της ανθρωπιάς που διακρίνει το τόπο και τον λαό μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος και όλων των παράπλευρων λειτουργιών του. Τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης, θέλω να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω την Διεύθυνση, το προσωπικό και όλους τους συνεργάτες των Φυλακών, περιλαμβανομένων και των κρατουμένων, για τη συμβολή τους στο συνολικό έργο που επιτελείται στο χώρο των Φυλακών, τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει, για την προαγωγή του πολιτισμού στις Φυλακές και να τους καλέσω να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσφορά τους. Θα μας βρίσκουν πάντοτε δίπλα τους, συμπαραστάτες και υποστηρικτές στο σημαντικό έργο που επιτελούν.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.