Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών

25/09/2014

Τη στενότερη συνεργασία των δεσμοφυλάκων με τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στο Τμήμα Φυλακών όπου είχε συνάντηση με μέλη του προσωπικού, στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλεται για βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των Φυλακών.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Κατά την κρίσιμη περίοδο τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν πραγματοποιήσαμε ανάλογη συνάντηση, είχα δηλώσει ότι θα υπήρχε συνέχεια και αφού άκουσα τα προβλήματα του προσωπικού, η Διεύθυνση τότε είχε αναλάβει να λύσει κάποια από αυτά ούτως ώστε να βελτιωθεί η προσφορά των δεσμοφυλάκων στην προσπάθεια αναμόρφωσης των φυλακών, αλλά και για να ανταποκριθεί στα θέματα που απασχολούσαν τους δεσμοφύλακες. Από την αξιολόγηση που έχει γίνει, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε στάδιο υλοποίησης κάποιων θεμάτων, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος από το βαθμό της συνεργασίας η οποία υπάρχει. Έχω ζητήσει τόσο από την Διεύθυνση όσο και από τους δεσμοφύλακες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς».

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι οφείλουν η Διεύθυνση των Φυλακών αλλά και οι δεσμοφύλακες να προστατεύσουν το επάγγελμα και τον χώρο εργασίας τους από εκείνους τους λίγους οι οποίοι φροντίζουν είτε να απουσιάζουν από την υπηρεσία λαμβάνοντας άδεια απουσίας για λόγους υγείας, χωρίς να συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, είτε από εκείνους που μεταφέρουν απαγορευμένα αντικείμενα και ουσίες στον χώρο των φυλακών και ζήτησε τη συνεργασία τους για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά. Ο κ. Νικολάου επανέλαβε την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για μηδενική ανοχή σε αυτές τις καταστάσεις και ζήτησε περισσότερη εγρήγορση από πλευράς της Διεύθυνσης στην προσπάθεια πρόληψης και καταστολής τους.

Και πρόσθεσε: «Βελτιώθηκαν μεν οι χώροι κράτησης των κρατουμένων, βελτιώθηκαν οι συνθήκες παραμονής τους στον χώρο των φυλακών, δόθηκαν ευκαιρίες για ψυχαγωγία και εκπαίδευση τους, αλλά δεν είναι δυνατό να παραγνωρίζονται οι ανάγκες και τα προβλήματα του προσωπικού. Σήμερα είχα την ευκαιρία, στην παρουσία σημαντικού μέρους του προσωπικού να ακούσω τους προβληματισμούς και τα παράπονα του».

Ερωτηθείς στη συνέχεια κατά πόσο διαπιστώνεται απειθαρχία ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην απειθαρχία, αλλά διαπιστώνεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια στο θέμα της συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τη Διεύθυνση καθώς και κοινή συμμετοχή και προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα όπως τα ζητήματα της διαφθοράς. Ζήτησα περισσότερη συνεργασία η οποία είναι επιβεβλημένη για την καλύτερη εκτέλεση του καθήκοντός τους, συμπλήρωσε.

Κληθείς να αναφερθεί στα αιτήματα των δεσμοφυλάκων, ο κ. Νικολάου είπε ότι τέθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την ανάγκη ενίσχυσης των φυλακών σε προσωπικό, ώστε να ενισχυθούν οι βάρδιες και κυρίως οι πτέρυγες ώστε να μπορούν να εκτελούν πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντα. Πρόσθεσε δε ότι έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση να μειώσει τον αριθμό των δεσμοφυλάκων που υπηρετούν σε γραφειακά καθήκοντα ή σε τμήματα που δεν χρειάζεται τόσο μεγάλος αριθμός δεσμοφυλάκων, ώστε να ενισχυθούν οι πτέρυγες καθώς επίσης να εφαρμοστεί κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό η εναλλαξιμότητα μεταξύ του προσωπικού. Δεν είναι επιτρεπτό κάποιοι να υπηρετούν για αρκετά χρόνια σε καθήκοντα εκτός από τις πτέρυγες και να επιβαρύνονται την υπηρεσία στις πτέρυγες συγκεκριμένα άτομα, τόνισε, αναφέροντας ότι πρόκειται για απαράδεκτα φαινόμενα που θα πρέπει να επιλυθούν σύντομα.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης