Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες03/06/2016
Χαιρετισμός από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την ημερίδα Διαχείρισης Ασφάλειας Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Λευκωσία, 03 Ιουνίου, 2016, 9 π.μ. στο Global College


Αγαπητέ κύριε Κρητικέ,

Αγαπητοί εκπαιδευτές

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, για να χαιρετήσω την έναρξη των εργασιών της ημερίδας για τη Διαχείριση Ασφάλειας Αθλητικών Εγκαταστάσεων.

Η παρούσα ημερίδα, δίδει μια πρόσθετη διάσταση στην προσπάθεια που καταβάλλεται συντονισμένα από την Πολιτεία και την κοινωνία, για αναβάθμιση της ποιότητας του αθλητικού προϊόντος και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για το φίλαθλο κοινό. Τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, η ανάπτυξη φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους έχει υποβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο του αθλητισμού μας και έχει πλήξει καίρια τις αρχές της ευγενούς άμιλλας και του υγιούς ανταγωνισμού, στις οποίες συναντώνται οι αληθινές ρίζες του αθλητισμού. Για το σκοπό αυτό η πολιτεία έχει προχωρήσει με μια σειρά μέτρων για αναβάθμιση των θεμάτων ασφάλειας με πρώτιστο σκοπό την ασφάλεια των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους.

Έχουμε πρόσφατα θέσει σε εφαρμογή ένα νέο πιο ισχυρό νομικό πλαίσιο, με την προσθήκη νέων αδικημάτων και αυστηρότερων ποινών, με στόχο να θωρακιστεί το άθλημα. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή το θεσμό των Επιτηρητών, ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, κρίνεται επιτυχημένος . Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον τομέα αυτό, τα οποίο εξετάζονται από την Επιτροπή Επιτηρητών, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του μηχανισμού διαχείρισης της ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Πρόσθετα, έχει εγκαθιδρυθεί και λειτουργεί η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη του ελέγχου της καταλληλότητας των σταδίων, τόσο από πλευράς κτηριακής επάρκειας, όσο και από πλευράς ικανοποίησης των απαιτήσεων ασφάλειας των φιλάθλων και της αδειοδότησης τους για αθλητικές εκδηλώσεις. Έχει από πλευράς Αρχής παραχθεί σημαντικό έργο και, με μια σειρά από πρόσθετες αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, παρέχεται σημαντική, πλέον, στήριξη στην Αρχή για ενίσχυση του έργου της.

Η παρούσα κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες μας, με την εφαρμογή όλων των μέτρων που θα βοηθήσουν στο στόχο μας, περιλαμβανομένης και της εισαγωγής της κάρτας φιλάθλου. Απώτερος στόχος είναι να επιστρέψουν στα γήπεδα οι υγιείς φίλαθλοι, οι πολίτες που πραγματικά αγαπούν το άθλημα και την ίδια στιγμή να αναβαθμιστεί το αθλητικό προϊόν της Κύπρου, το οποίο τα τελευταία χρόνια προβάλλεται με επιτυχία από τις ομάδες μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα, να αισθάνονται ασφαλείς και να απολαμβάνουν τα αθλήματα μακριά από φαινόμενα που προσβάλλουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Αγαπητοί συμμετέχοντες,

Σας συγχαίρω για την παρουσία σας εδώ, μη φειδόμενοι χρόνου και κόπου, παρουσία η οποία αποδεικνύει τη θέλησή σας για βελτίωση του επιπέδου του αθλητισμού στην Κύπρο. Ο αθλητισμός συνιστά μια σημαντική κοινωνική δραστηριότητα, την οποία όλοι θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Η διαχείριση της ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων, αποτελεί μεγάλη ευθύνη. Χρειάζονται τεράστια αποθέματα υπευθυνότητας και ηγετικών ικανοτήτων για να λειτουργήσει σωστά ένα μοντέλο ασφάλειας στους αθλητικούς χώρους.

Θα ήθελα κλείνοντας, να ευχαριστήσω το Global Collage για τη διοργάνωση της παρούσας ημερίδας και τους εξ Ελλάδος εκπαιδευτές για την παρουσία τους σήμερα εδώ. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και είμαι βέβαιος, γνωρίζοντας και το επίπεδο των περισσότερων εισηγητών με τους οποίους έχω τη χαρά να συνεργάζομαι στην Επιτροπή Επιτηρητών, ότι, φεύγοντας, θα έχετε όλοι αποκομίσει πολύ σημαντικές εμπειρίες.

Ευχαριστώ πολύ.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.