Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Παρουσίαση της στρατηγική και της επιχειρησιακής ετοιμότητα για ανταπόκριση σε περιστατικά πυρκαγιών στη Βουλή

30/06/2016

Την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες, τόσο επιχειρησιακά, όσο και σε μέσα για να ανταποκρίνονται σε περιστατικά πυρκαγιών, τόνισε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, ενώπιον της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, των μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω την ετοιμότητα και τη στρατηγική που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε ικανές δυνάμεις – επίγειες και σε πτητικά μέσα – που να μπορούν να ανταποκριθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Θα ήθελα να σταθώ ειδικότερα στα θέματα των πτητικών μέσων, των οποίων την ευθύνη χειρισμού είχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Γενικός υπεύθυνος της επιχειρησιακής δραστηριότητας και του επιτελείου ήταν ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ξεκάθαρα και σύμφωνα με τα Σχέδια Δράσεις, αφού επρόκειτο για πυρκαγιά, η οποία εκτυλίχθηκε σε δασική περιοχή. Την αρμοδιότητα-ευθύνη, με βάση το Σχέδιο Ίκαρος, για τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων την είχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ την ευθύνη για τις επίγειες δυνάμεις, λόγω του ότι επρόκειτο για δασική περιοχή, το Τμήμα Δασών. Γενικός, όμως, υπεύθυνος ο οποίος έδινε και τις οδηγίες για το που θα έπρεπε να κατευθυνθούν και επιχειρήσουν τα πτητικά μέσα ήταν ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών.

Όλη αυτή την περίοδο, από το 2013 μέχρι σήμερα, αυτό που επιδιώξαμε ήταν να διατηρήσουμε ικανές πτητικές δυνάμεις πυρόσβεσης και μάλιστα πετύχαμε να αυξήσαμε τα μέσα σε σχέση με τα μέσα που είχαμε τα προηγούμενα έτη. Να υπενθυμίσω ότι το 2012 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εκποίηση των δύο ελικοτέρων Bell της Αστυνομίας, και ενώ ήταν γνωστό ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία θεωρούσε ότι θα έπρεπε να διατηρηθούν για τις ανάγκες πυρόσβεσης. Εντούτοις, η απόφαση ήταν να εκποιηθούν. Το 2013, επαναξιολογήσαμε την απόφαση για εκποίηση των ελικοπτέρων, παρά το γεγονός ότι είχαν προχωρήσει στην προκήρυξη προσφοράς για την εκποίησή τους και καθόρισαν τιμή πώλησής τους, η οποία καθορίστηκε στο ποσό των €8 εκ., η τιμή αγοράς που λήφθηκε από τις προσφορές που είχαν προκηρύξει ήταν κάτι λιγότερο από €3 εκ. Για το σκοπό αυτό, ζητήσαμε εκ νέου τις απόψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία μετά από αξιολόγηση της κατάστασης επανέλαβε την αρχική της θέσης ότι τα ελικόπτερα Bell θα έπρεπε να διατηρηθούν. Προχωρήσαμε στην ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, διατηρήσαμε τα ελικόπτερα Bell που έχουμε σήμερα και επιχειρούν, αφού υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα πενταετούς συντήρησης, την οποία μας εγγυήθηκε η εταιρεία που είχε προβεί στη συντήρησης τους. Δαπανήσαμε €1,2 εκ. για σκοπούς συντήρησης και φέτος, όπως και πέρσι, έχουμε στη διάθεσή μας ακόμα δύο πτητικά μέσα. Φανταστείτε ότι εάν δεν λαμβάναμε αυτή την απόφαση, τα μέσα πυρόσβεσης που η Αστυνομία θα είχε στη διάθεση της για σκοπούς πυρόσβεσης, θα ήταν σε πολύ μικρότερη δυνατότητα επιχείρησης, απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Πέρα από αυτό, δεν εφησυχαστήκαμε μέχρι εδώ. Συζητούμε μαζί, όλα τα αρμόδια υπουργεία, για να αποκτήσουμε νέα πτητικά μέσα, τα οποία εισηγούνται μετά από μελέτες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ενισχύσουμε τη δυνατότητα των πτητικών μέσων με ακόμα τρία αεροπλάνα, τα οποία προορίζονται για σκοπούς πυρόσβεσης, και φαίνεται να είναι οικονομικότερα, σε σύγκριση με άλλα πτητικά μέσα και ειδικότερα τα ελικόπτερα. Γι’ αυτό θέλω να επαναλάβω ότι στον τομέα των πτητικών μέσων έχουμε λάβει καθοριστικές αποφάσεις.

Καθοριστικές για την Πυροσβεστική ήταν και οι αποφάσεις που λάβαμε για να είναι σε καλύτερη ετοιμότητα η Υπηρεσία, ενισχύοντας τις επίγειες δυνάμεις με νέα πυροσβεστικά οχήματα, με την εγκατάσταση GPS στα οχήματα πυρόσβεσης, και για πρώτη φορά κάναμε χρήση, του αναγκαίου εξοπλισμού και μέσου που μας έστελνε εικόνα μέσω δορυφόρου από το μέτωπο επιχειρήσεων. Έτσι, είχε τη δυνατότητα ο συντονιστής των πτητικών μέσων να γνωρίζει τον τόπο που επιχειρούσε το κάθε πτητικό μέσο και να δίνει τις ανάλογες οδηγίες για να είναι πιο αποτελεσματικό. Αυτή η δυνατότητα αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά και ήταν καθοριστική στην αποτελεσματικότητα των πτητικών μέσων.

Επιπρόσθετα, από το 2015, εφαρμόσαμε πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών πυροσβεστών. Σήμερα έχουμε 744 εθελοντές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα πυρόσβεσης, από κοινότητες των ορεινών και δασικών περιοχών, που αντιστοιχούν σε 150 ομάδες. Οι ομάδες αυτές αξιοποιήθηκαν τη δεδομένη στιγμή.

Καταλήγοντας, θέλω να επισημάνω την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων πυρόσβεσης. Είχαμε προνοήσει και τον Απρίλη πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Λαίλαπα, η οποία κατέδειξε τις δυνατότητες συντονισμού των αεροπορικών και επίγειων δυνάμεων, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Στην άσκηση αυτή, έλαβαν μέρος και πτητικά μέσα από άλλες χώρες και μέρος αυτής περιέλαβε άσκηση για διάσωση με τη βοήθεια πτητικού μέσου, προσώπου που συμμετείχε στις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό, δεν συμφωνώ με όσους ισχυρίζονται ότι δεν προβλέψαμε, δεν μεριμνήσαμε έγκαιρα ή δεν ήμασταν έτοιμοι».


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις