Επιμνημόσυνος λόγος του Αν. Γ.Δ. Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στο μνημόσυνο των πεσόντων Γερμασόγειας
27/07/2014
Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες του Δήμου Γερμασόγειας: Παναγιώτη Τσαγγάρη, Τρόφιμο Κουλλέ, Ευάγγελο Γεωργίου Σωφρόνη Σωφρονίου και Χριστάκη Αγαθοκλέους, και να καταθέσουμε με αισθήματα συγκίνησης τον αιώνιο σεβασμό στη θυσία τους.

Η Κύπρος αναγνωρίζει και τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας ενάντια στον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή, μνημονεύει τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους και θυμάται και αγωνίζεται για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Παίρνουμε δύναμη και κουράγιο από τη ζωή και τη θυσία των παιδιών μας, για να συνεχίσουμε τον αγώνα για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση του λαού και του τόπου μας.

Ο Παναγιώτης Τσαγγάρης, έφεδρος Ανθυπολοχαγός 21 ετών, ειδοποιήθηκε να καταταγεί στην Εθνική Φρουρά το βράδυ της Παρασκευής, 19 Ιουλίου ‘74. Παιδί πενταμελούς οικογένειας με καταγωγή από την Κυπερούντα και γαλουχημένος με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, δέχθηκε διαταγές όπως μαζί με τη διμοιρία του καταλάβουν και διαλύσουν τον τούρκικο θύλακα στη Λεμεσό. Η αποστολή της διμοιρίας υπήρξε επιτυχημένη και ο τούρκικος θύλακας έπεσε στα χέρια της Εθνικής Φρουράς. Ωστόσο, το νήμα της ζωής του παλικαριού έμελε να κοπεί όταν μετά την εκκαθάριση, το βράδυ της δεύτερης ημέρας, μια σφαίρα που εκπυρσοκρότησε από εμπλοκή όπλου συμπολεμιστή του, απέβη μοιραία.

Ο Τρόφιμος Κουλλές, έφεδρος στρατιώτης, ειδοποιήθηκε και κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά το βράδυ της 19ης Ιουλίου. Νυμφευμένος με την Καλλισθένη και έχοντας ένα γιο, τον Νικόλα, δεν δίστασε να αντιταχθεί στον πάνοπλο Τούρκο εισβολέα. Εκτελώντας διαταγές για κατάληψη του τουρκικού θύλακα στην Επισκοπή έπεσε μαχόμενος από τούρκικο βόλι τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου. Ήταν 26 ετών. Οι αφηγήσεις των συμπολεμιστών του τον φέρουν να πολεμά και να πυροβολεί όρθιος, παρά τις επανειλημμένες προτροπές τους να είναι προσεκτικός.

Ο Ευάγγελος Γεωργίου νέος, ενθουσιώδης, μαχητής, ριψοκίνδυνος έτρεξε από τους πρώτους στο κάλεσμα της πατρίδας για προάσπιση της από τον Τούρκο εισβολέα. Παιδί πολυμελούς οικογένειας με ενθουσιώδη χαρακτήρα, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να εφοδιασθεί με όπλο. Με το βάπτισμα του πυρός, ο Ευάγγελος γεμάτος θάρρος, ενθουσιασμό και αυταπάρνηση, μπήκε στη μάχη των μαχών. Ξημερώματα Σαββάτου της 20ης Ιουλίου, ο λόχος του είχε λάβει θέσεις μάχης παρά τον κυκλικό κόμβο του παλαιού λιμανιού Λεμεσού. Πολεμώντας και πυροβολώντας όρθιος, παρότρυνε και εμψύχωνε τους συναδέλφους του. Δυστυχώς τούρκικο βόλι βρήκε στόχο, κόβοντας το νήμα της ζωής του στα 21 του χρόνια.

Και οι τρεις πιο πάνω ήρωες ήταν μέλη των Εθνικοφρόνων Σωματείων Αναγέννησης Γερμασόγειας.

Ο Σωφρόνης Σωφρονίου από νεανικής ηλικίας μπήκε στη βιοπάλη ακολουθώντας το επάγγελμα του κουρέα. Το κουρείο που διατηρούσε στη Γερμασόγεια ήταν σημείο συγκέντρωσης όλων των νέων της περιοχής. Ο Σωφρόνης διακρινόταν για το ήθος και την εργατικότητά του και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των κατοίκων της Γερμασόγειας. Ήταν δε μέλος της Αθλητικής Ένωσης Γερμασόγειας. Στις 20 Ιουλίου 1974 όταν άρχισε η Τούρκικη εισβολή, το 241 Τάγμα Πεζικού στο οποίο υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, μετακινήθηκε στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Επηχώ, όπου και διενήργησε επιχείρηση κατάληψης του χωριού. Στις 22 Ιουλίου 1974 το Τάγμα, κατόπιν διαταγής, κατευθύνθηκε μέσω της πόλης της Κερύνειας, προς το μέρος που πραγματοποιείτο η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων. Ενώ τα οχήματα του Τάγματος έφθασαν κοντά στο Γυμναστικό Σύλλογο Πράξανδρος Κερύνειας, δέχτηκαν επίθεση από τούρκικα άρματα μάχης. Ακολούθησαν σκληρές και άνισες συγκρούσεις, με τον Σωφρόνη να παίρνει θέση μάχης για αντιμετώπιση της τούρκικης επίθεσης. Τελικά η περιοχή κατελήφθη από τα τούρκικα στρατεύματα και κατά την ανασύνταξη του Τάγματος παρά την Κλεπίνη, ο Σωφρόνης δεν παρουσιαστεί. Από πληροφορίες που έχουν περισυλλεχθεί, ο Σωφρόνης και άλλα μέλη του Τάγματος συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και δολοφονήθηκαν από τα τούρκικα στρατεύματα. Μετά από 33 ολόκληρα χρόνια αγωνίας και καρτερίας της οικογένειας, τα λείψανα του ήρωα ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Καζάφανι, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου και ταυτοποιηθήκαν με τη μέθοδο DNA, για να ταφούν με τις δέουσες τιμές που αρμόζουν στους ήρωες μας.

Η τύχη του ήρωα μας Χριστάκη Αγαθοκλέους εξακολουθεί να αγνοείται και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα διακριβωθεί για να του δοθούν οι πρέπουσες τιμές.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες.

Τα μνημόσυνα των ηρώων μας είναι ημερολόγιο μνήμης των αγώνων για τη δημοκρατία και την ελευθερία αυτού του τόπου. Είναι παράλληλα και προσκλητήριο αγώνα για όλους εμάς. Η Κυπριακή Πολιτεία τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Τιμά όσους αντιστάθηκαν στον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή, μνημονεύει τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους και θυμάται και αγωνίζεται για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και για την επανένωση της πατρίδας μας.

Με προσήλωση σε αρχές και αξίες για τις οποίες θυσιάστηκαν τα παλικάρια μας, συνεχίζουμε 40 χρόνια μετά τις αποφράδες εκείνες μέρες, τον αγώνα μας για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν του απόλυτου σεβασμού. Για μια πατρίδα που θα τη διαχειρίζονται μόνο οι Κύπριοι, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες παρεμβάσεις. Παρά τις δυσκολίες στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες οφείλονται εξ’ ολοκλήρου στην αδιαλλαξία και αλαζονεία της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, σταθερή και αμετάθετη παραμένει η βούλησή μας να εργαστούμε για μια λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό πρόβλημα, όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνίες κορυφής, που να έχει ως αποτέλεσμα ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Μοναδικός και αμετάθετος στόχος μας είναι ο συνεχής αγώνας για επανένωση της πατρίδας μας, καθότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η μη επίτευξη λύσης, οδηγεί στην εδραίωση και μονιμοποίηση της διχοτόμησης που είναι καταστροφική για τον τόπο.

Η αρνητικότητα που επέδειξε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την πρόσφατη και παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Οι δηλώσεις Γκιούλ ουσιαστικά ανατρέπουν τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη και η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν μπροστά σε αυτήν την τακτική της Άγκυρας, απαιτώντας προσήλωση της Τουρκίας στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και πιέζοντας την Τουρκία να διαδραματίσει έμπρακτα θετικό ρόλο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για το Κυπριακό αλλά και για την οικονομία, η ενότητα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είναι επιβεβλημένη. Τούτες τις στιγμές έχουμε το πατριωτικό καθήκον όλοι μας με σεβασμό στους θεσμούς να διασφαλίσουμε την απαιτούμενη ενότητα και να συνεργαστούμε για να εδραιώσουμε και να αναπτύξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, οικοδομώντας ένα σταθερό μέλλον για τους Κυπρίους. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με συνέπεια και σταθερότητα. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι προσπάθεια όλων μας. Αυτό είναι το χρέος μας προς τους ηρωικούς πεσόντες και αγνοούμενους μας.

Τιμή και δόξα στα παλικάρια της Γερμασόγειας, στους αγωνιστές για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.






Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:20:10 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα