Ξεφυλλίζοντας κανείς τις σελίδες των εφημερίδων και τους καταλόγους των δυστυχημάτων, βρίσκει πολλές σελίδες και μακροσκελείς αναφορές για δυστυχήματα και αιτίες που τα προκάλεσαν, για νεαρούς και ασυνείδητους οδηγούς, που παραπέμπουν στους αγώνες της Πολιτείας και ειδικότερα της τροχαίας της Αστυνομίας, στην προσπάθειά να δημιουργήσουν τροχαία συνείδηση σε κάθε οδηγό και ειδικότερα στους νεαρούς οδηγούς.

Για 15η συνεχή χρονιά, το Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, δια του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Συγκοινωνιών και με τη χορηγία της εταιρείας ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, διοργανώνει σεμινάριο με ένα θέμα μείζον και καίριο, που αφορά απευθείας τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας: την οδική ασφάλεια.

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Κύπρο, ο αριθμός των οδικών δυστυχημάτων, αντιστοιχούν με το σβήσιμο από το χάρτη μιας μεγάλης κοινότητας, όπως ο Αγρός ή τα Λεύκαρα, παρόλο που ο αριθμός των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2003. Εκείνο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και μας προβληματίζει, είναι ότι η πλειοψηφία αυτών δεν έφερε ζώνη ασφαλείας ή προστατευτικό κράνος, όπως επίσης και το ότι μεγάλη μερίδα ήταν κάτω των 25 ετών.

Διαπιστώνοντας ότι μέχρι και το 78% των θυμάτων την τελευταία δεκαετία, θα μπορούσαν σήμερα να βρίσκονται στη ζωή αν έφεραν ζώνη ασφαλείας ή προστατευτικό κράνος, η Αστυνομία αναλώνει τουλάχιστο 120 μέρες το χρόνο σε στοχευμένες εκστρατείες που αφορούν στη χρήση τους. Άλλες τόσες μέρες επενδύονται σε εκστρατείες και εκδηλώσεις διαφώτισης, όπως διαλέξεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, σε σχολεία, σε οργανωμένα σύνολα και σε άλλα προγράμματα.

Όπως είχαμε εξαγγείλει στα πλαίσια του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, η συμμόρφωση των οδηγών με τους κανόνες της οδικής ασφάλειας δεν επιβάλλεται με τις καταγγελίες, αλλά μεταξύ άλλων, με την αποτελεσματική διαφώτιση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, την αύξηση των εκστρατειών διαφώτισης και διαλέξεων σε μαθητές, τη διοχέτευση μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη συνέχιση της αξιοποίησης του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Αρχηγείου Αστυνομίας, τη χαρτογράφηση του τροχαίου προβλήματος, ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να εξευρεθούν τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Σε αυτό το σημείο, είναι με ικανοποίηση που θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι εδώ και 10 μέρες, βρίσκεται σε ισχύ η νέα μας πολιτική για στοχευμένες παρατηρήσεις και προειδοποιήσεις, αντί καταγγελιών και τις επιθετικής αστυνόμευσης. Από τις 25 Οκτωβρίου έχουν επεκταθεί τα αδικήματα τα οποία επιδέχονται παρατήρηση ή προειδοποίηση, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα 382 συμπολίτες μας να έχουν δεχθεί παρατήρηση, ενώ 44 δέχθηκαν προειδοποίηση.

Η διοργάνωση του σημερινού σεμιναρίου Οδικής Ασφάλειας έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού επικεντρώνεται φέτος στα Συστήματα Παθητικής Ασφάλειας, όπως είναι οι ζώνες ασφαλείας, τα προστατευτικά κράνη, οι αερόσακοι. Τους παράγοντες εκείνους, δηλαδή, που, όπως διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία του Τμήματος Τροχαίας, ευθύνονται για τους σοβαρούς τραυματισμούς και τους θανάτους οδηγών και επιβατών.

Αρκούν μόνο μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου για να γίνει ένα δυστύχημα. Αφού, λοιπόν, αυτά τα χιλιοστά καθορίζουν μεταξύ ζωής και θανάτου, οφείλουμε να τα χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά: προνοώντας και προφυλάσσοντας τους εαυτούς μας προ της σύγκρουσης. Τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια που απολαμβάνουν οι επιβαίνοντες σε οχήματα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προνοούν διάφορα συστήματα για τη συμπεριφορά των οχημάτων απέναντι στους οδηγούς και τους επιβάτες. Τα προηγμένης τεχνολογίας συστήματα παθητικής ασφάλειας, έχουν τη δυνατότητα να δράσουν υπέρ της ανθρώπινης ζωής μέσα στα κρίσιμα εκείνα χιλιοστά του δευτερολέπτου, που ο οδηγός θα έχει πιθανώς χάσει κάθε άλλο έλεγχο του οχήματος και, συνεπώς, της ζωής του.

Στόχος του σεμιναρίου, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στα θέματα οδικής ασφάλειας με σκοπό την προστασία οδηγών και επιβατών και την ασφαλή διακίνηση τους στο οδικό δίκτυο. Σίγουρα ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος γι’ αυτό, είναι η ενημέρωση των ιδίων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση του οδικού δικτύου, η εκπαίδευσή τους στη σωστή χρήση των συστημάτων παθητικής ασφάλειας και η ανάπτυξη και καλλιέργεια της οδικής συνείδησης.

Στα πλαίσια του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργότερη συμμετοχή του πολίτη στον τομέα της πρόληψης και επιδεικνύουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στην εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων, μικρών και μεγάλων, αφού η οδική συνείδηση πρέπει να εμπεδώνεται από μικρή ηλικία και συνεχίζεται διά βίου.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολίτες εθισμένους στην εφαρμογή των κανόνων ασφαλούς διακίνησης και κυκλοφορίας στους δρόμους, συνειδητοποιημένους και προσεκτικούς οδηγούς, που σέβονται τον εαυτό τους, τις οικογένειες, τους φίλους και συνανθρώπους τους.

Με γνώμονα και προσανατολισμό μας πάντοτε τους πολίτες, επιδιώκουμε τη δημιουργία, αλλά και την αλλαγή στάσεων, όσον αφορά στην ασφαλή και υπεύθυνη συμπεριφορά στον δρόμο. Δεν θέλουμε λόγω μη χρήσης της ζώνης ασφαλείας ή του προστατευτικού κράνους να ξεκληρίζονται κάθε δέκα χρόνια ολόκληρα χωριά.

Γι αυτό προχωρούμε στην υιοθέτηση ενός συστήματος ολικής διαχείρισης του τροχαίου προβλήματος, που θα καταλήγει στο καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών επίτευξης των στόχων αυτών, εντός συγκεκριμένων χρόνων υλοποίησης τους, και σε δείκτες απόδοσης που θα επιτυγχάνονται σε κάθε χρονική περίοδο.
Η πραγματοποίηση του σημερινού Σεμιναρίου Οδικής Ασφάλειας, όσο και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις και εκστρατείες, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, καταδεικνύουν τη σημασία και ευαισθησία που δίδεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας και στην καλλιέργεια της οδικής συνείδησης και τη βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας, με τη συνεργασία και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων συναρμοδίων Υπουργείων, Υπηρεσιών, Φορέων, Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, αλλά κυρίως, με τη συμπαράσταση των πολιτών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι έχουν συμβάλει στη διοργάνωση του σεμιναρίου. Ιδιαίτερα ευχαριστώ την EKO Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, μια εταιρεία που τα τελευταία χρόνια δίδει σταθερά το παρόν της και συμπαραστέκεται ενεργά στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας.

Εύχομαι οι δραστηριότητες του 15ου Σεμιναρίου Οδικής Ασφάλειας να στεφθούν με πλήρη επιτυχία και να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν όσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση











Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:19:53 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα