Ξενοδοχείο Aqua Mare

Αγαπητοί συμμετέχοντες,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που έθεσα υπό την αιγίδα μου την σημερινή ημερίδα που διοργανώνει ο Διεθνής Σύνδεσμος Αστυνομικών – Τμήμα Κύπρου σε συνεργασία με το τοπικό τμήμα International Police Association Πάφου που αφορά το σοβαρό κοινωνικό θέμα της εμπορίας προσώπων. Δράττομαι για της ευκαιρίας να συγχαρώ τον Διεθνή Σύνδεσμο Αστυνομικών για τις προσπάθειες που καταβάλλει προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος της εμπορίας προσώπων.

Η εμπορία προσώπων συνιστά σοβαρότατο έγκλημα και αποτελεί μια ειδεχθή μορφή παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί μια ευμετάβλητη και δύσκολα ελεγχόμενη μορφή διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, ενώ εμφανίζεται με διάφορες μορφές, γεγονός το οποίο καθιστά την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα δύσκολη. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) η εμπορία προσώπων αποφέρει περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ τα θύματα στρατολογούνται μέσω εξαπάτησης, απειλών και βίας. Για την αντιμετώπισή του, η ΕΕ προωθεί τη στρατηγική για την εξάλειψη της εμπορίας προσώπων 2012-2016.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας ανθρώπων που καταγράφονται στην Κύπρο είναι η εμπορία ανθρώπων για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης και η εμπορία ανθρώπων για σκοπούς εργασιακής εκμετάλλευσης. Μέσα από το Νόμο που ψηφίστηκε φέτος αναθεωρείται το νομικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη, την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων καθώς και την προστασία των θυμάτων. Η ψήφιση της Νομοθεσίας 60(Ι)/2014, η οποία είναι εναρμονισμένη με την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία και σύμφωνη με τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα γιατί αφορά, μεταξύ άλλων, τα αδικήματα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ενηλίκων, παιδιών, ανθρωπίνων οργάνων, καθώς και τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εκμετάλλευση στην εργασία και επίσης, ποινικοποιεί τη χρήση υπηρεσιών, αν υπάρχει εύλογη υποψία ότι το άτομο που παρέχει την υπηρεσία είναι θύμα εμπορίας προσώπων. Ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο για τα θύματα και προνοεί τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Θυμάτων, στο οποίο θα κατατίθενται έσοδα από καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, χορηγίες και κληροδοτήματα.

Η Κυβέρνηση, παράλληλα, προχωρά και με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων και πολιτικών, που στοχεύουν στην πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας προσώπων, καθώς και στην προστασία των θυμάτων. Σημειώνεται η σύσταση της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου και των πολιτικών που εφαρμόζονται στον τομέα αυτό και συμβουλεύει σχετικά τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος είναι ο Εθνικός Συντονιστής για τα θέματα εμπορίας. Πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Πολυθεματική Ομάδα, μετέχουν πέραν των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών και τέσσερις Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μια άλλη δράση όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι η υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων 2013-2015, το οποίο αποτελεί διάδοχο του προηγούμενου Σχεδίου 2010-2012. Ως θετική εξέλιξη καταγράφεται και η σύσταση ειδικού Γραφείου στην Αστυνομία, αρμόδιου μεταξύ άλλων για την αναγνώριση των θυμάτων, καθώς και η σύσταση και λειτουργία κρατικού καταφυγίου θυμάτων εμπορίας.

Επιπρόσθετα πραγματοποιούνται διαφωτιστικές εκστρατείες κατά καιρούς για το θέμα, καθώς και εκπαίδευση των δημόσιων λειτουργών που χειρίζονται θέματα εμπορίας προσώπων, περιλαμβανομένων μελών της Αστυνομίας, δημόσιων κατηγόρων κ.ά.

Κυρίες / Κύριοι, η εμπορία προσώπων είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ύπαρξης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν γνωρίζει σύνορα, φυλή, θρησκεία, ηλικία και εθνικότητα. Είμαστε αποφασισμένοι, ωστόσο, να λάβουμε όλα τα αναγκαία διοικητικά και θεσμικά μέτρα για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που διαμένουν στη χώρα μας. Η εμπορία προσώπων δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή και στο έργο για πάταξή της η στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων, της Αστυνομίας και γενικότερα των αρχών μαζί με το σύνολο των πολιτών, είναι απαραίτητη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της ημερίδας που θα δώσει τη δυνατότητα επιμόρφωσης και ανταλλαγής απόψεων επί του σοβαρού αυτού παγκόσμιου προβλήματος.

Σημ.: Τον χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους του Υπουργού, ο Προϊστάμενος Μονάδας Διεθνούς Νομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Ανδρέας Κυριακίδης.









Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:20:14 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα