Συνεργασία στους τομείς της έμφυλης βίας και δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά αναμένεται να αναπτύξουν το επόμενο διάστημα Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό συζήτησαν σήμερα η Υπουργός Άννα Κουκκίδη Προκοπίου και η Ελληνίδα Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι το Υπουργείο της Ελλάδας έχει να μάθει από την Κύπρο, σε ό,τι αφορά τους τομείς που συζητήθηκαν, ενώ η κ. Κουκκίδη σημείωσε ότι αναμένεται πολύ σύντομα να λειτουργήσει ο θεσμός των επιμελητών για ανήλικους παραβάτες, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Στη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών συμμετείχαν, επίσης, ο Άριστος Τσιάρτας, επικεφαλής του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου, η Κυριακή Λαμπριανίδου, Διευθύντρια Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Ευάλωτων Προσώπων στην Αστυνομία, όπως επίσης και ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου.

Η κ. Κουκκίδη έκανε λόγο για μία παραγωγική συζήτηση, η οποία εστίασε σε θέματα έμφυλης βίας, σε θέματα δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά και τους θεσμούς που απαιτούνται γι’ αυτά τα ζητήματα, καθώς επίσης και σε θέματα ισότητας για όλους.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί κι εμείς έχουμε πολλές δράσεις που θα υλοποιήσουμε και ενδιαφέρουν την κ. Υπουργό, αλλά αμφίδρομα και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην Ελλάδα προετοιμάζει μία σειρά από δράσεις που ενδιαφέρουν εμάς», ανέφερε. Εξέφρασε, δεν, την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αγαστή συνεργασία, ευχήθηκε επιτυχία στην κ. Ζαχαράκη και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν ξανά.

Σε ερώτηση για τους τομείς στους οποίους θα υπάρξει πιο άμεση συνεργασία, απάντησε ότι ο ένας είναι αυτός της έμφυλης βίας, για τον οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος φορέας, και ο άλλος η δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά.

«Συζητήθηκε το θέμα του χώρου κράτησης που προγραμματίζεται, αλλά και για τον θεσμό των επιμελητών που πολύ σύντομα ελπίζουμε να εφαρμοστεί, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά στο πλαίσιο του νόμου, και αυτές οι αρμοδιότητες που σήμερα εκτελούνται από την αστυνομία, να περάσουν σιγά-σιγά σε εξειδικευμένο προσωπικό που θα προσληφθεί με αγορά υπηρεσιών μέσα στο επόμενο διάστημα», εξήγησε η Υπουργός.

Με τη σειρά της η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι μόνο εθιμοτυπική δεν είναι η επίσκεψή της στην Κύπρο, αναφέροντας ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από μία γεμάτη ατζέντα, με θέματα που έχουν επίκεντρο το παιδί και τα δικαιώματα του παιδιού.

«Στο νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην Ελλάδα έχουμε αναλάβει τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εθνικό σχέδιο δράσης για δικαιώματα του παιδιού, για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη», είπε η κ. Ζαχαράκη.

«Έχουμε πολλά να μάθουμε από την Κύπρο, για τους πολύ σημαντικούς θεσμούς, και για το σπίτι του παιδιού, που έχουμε και στην Ελλάδα, αλλά και για το πολύ σημαντικό, νέο εγχείρημα της επιμελήτριας και επιμελητή για τα παιδιά», πρόσθεσε.

Είπε, ακόμα, ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν βέλτιστες πρακτικές σε όσα έχουν να κάνουν με την προστασία της γυναίκας και γενικά με την προστασία του θύματος σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον μέσα στην οικογένεια, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα έχει εγκαθιδρυθεί η γραμμή 15900, «ώστε να ακούγεται όπου υπάρχει ανάγκη αυτό το μήνυμα, για να προστρέξουμε στην υποστήριξη των θυμάτων», όπως εξήγησε.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να ξέρει κάθε πολίτης και στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι θα είμαστε δίπλα τους, δεν αφήνουμε κανένα πολίτη πίσω», επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα της ισότητας είναι κεντρικό στις πολιτικές των δύο κρατών».

«Κανένας απροστάτευτος, καμία απροστάτευτη, σε μία δέσμη πολιτικών που, είμαι σίγουρη, το επόμενο διάστημα με τις προτεραιότητες που θέσαμε, θα βάλουμε ως προϋπόθεση για τη συνεργασία μας», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.








Τελευταία Ενημέρωση στις: 09/11/2023 07:38:10 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα