Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δελτία ΤύπουΜε τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον Διευθυντή της Τροχαίας και την ομάδα τους είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, για την κοινή μας προσπάθεια όσον αφορά την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αποφυγή περαιτέρω οδικών συγκρούσεων.

Το θέμα της οδικής ασφάλειας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες, τόσο εμένα προσωπικά, όσο και του Υπουργείου μου. Αυτό, όμως δεν είναι αρκετό, χρειάζεται μια ευρεία κοινωνική συμμαχία. Με ατομική αλλά και συλλογική υπευθυνότητα.

Πριν από τις ποινές, πριν από την κατάσταση του οδικού δικτύου, πριν από την αστυνόμευση, σημαντική είναι η συμπεριφορά του κάθε ενός από εμάς, η συμπεριφορά μας ενώ οδηγούμε, η επιλογή μας αν θα οδηγήσουμε αμυντικά ή επιθετικά, αν θα δώσουμε προτεραιότητα και αν θα έχουμε λίγο περισσότερη υπομονή με τον ηλικιωμένο πεζό στην διάβαση, με τον ποδηλάτη, με τον μαθητευόμενο οδηγό. Θα μπορούσε όλοι αυτοί να είναι η γιαγιά μας, το παιδί μας, ο φίλος μας.

Η προσωπική υπευθυνότητα δεν απαλλάσσει, βέβαια, την Πολιτεία από τις ευθύνες της. Είναι αναγκαίο και θα έχουμε περισσότερη αστυνόμευση και πιο έντονη παρουσία των μελών της Δύναμης στους δρόμους. Είναι αναγκαίο και θα έχουμε αυστηρότερες ποινές. Είναι αναγκαίο και θα βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο, σε συνεχή συνεννόηση, βέβαια, και με τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων. Χρειάζονται αθροιστικά όλες μαζί οι δράσεις. Ο πιο πολύτιμος μας σύμμαχος σε αυτή την μάχη είναι ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους και η υπευθυνότητα που θα επιδείξει στον δρόμο. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλους συνανθρώπους μας τόσο άδικα. Ήδη από τις αρχές του 2020 χάσαμε είκοσι τρεις συνανθρώπους μας από οδικές συγκρούσεις.

Θέλω να πω και κάτι για τις ποινές. Ναι οι ποινές θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές και ναι οφείλουν να είναι αυστηρές όταν πρέπει. Και απευθύνω έκκληση στη Βουλή να ψηφίσει τα νομοσχέδια που αφορούν την αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις το συντομότερο δυνατόν.

Στην οδική συμπεριφορά, οφείλουμε, ωστόσο, να κάνουμε τις ποινές και εκπαιδευτικές. Θα ήθελα να δω τους παραβάτες που δυστυχώς τους σημάδεψε μια σύγκρουση να μοιράζονται με μαθητές το παράδειγμα τους προς αποφυγή. Θα ήθελα να δω οδηγούς που καταδικάστηκαν για αλόγιστη οδική συμπεριφορά να βοηθούν τα παιδιά κάθε πρωί και μεσημέρι να περνούν τις διαβάσεις των σχολείων τους. Θα ήθελα να τους δω να εκτελούν κοινοτική εργασία σε πάρκα των δήμων ή στο οδικό δίκτυο.

Μέρος της όλης προσπάθειας και επίσης πολύ σημαντικό είναι η δραστική αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης σε χώρους αναπήρων και σε πεζοδρόμια. Το θέμα συζητήθηκε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Επίσης, θα ζητηθεί η συνεισφορά των Δήμων στην όλη προσπάθεια για, από κοινού, εκστρατείες με την Αστυνομία και επέκταση των εξουσιών των δημοτικών και κοινοτικών τροχονόμων για τη ρύθμιση, εξωδίκως, περισσότερων τροχαίων παραβάσεων
.
Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε. Οι εξαγγελλίες πρέπει να γίνουν πλέον πράξεις. Είναι η ώρα της δράσης. Απαιτείται συστράτευση της Πολιτείας και των πολιτών. Μας αφορά όλους. Και είναι προσωπικό στοίχημα και έγνοια μου, καθώς και του Υπουργείου μου, αλλά και για την κάθε οικογένεια σε αυτή τη χώρα να μην θρηνούμε συμπολίτες μας από τροχαίες συγκρούσεις.
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες