Νομοθετικό Έργο

Από τη Μονάδα Νομικών Θεμάτων ετοιμάζεται και προωθείται στη Βουλή μεγάλο μέρος του νομοθετικού έργου που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, με έμφαση στις νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης, την εξυγίανση του δημόσιου βίου, την προστασία και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την προαγωγή της διαφάνειας και τον εκσυγχρονισμό του δικαίου κάτω από τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Δικαιοσύνης.

Show details for Πλαίσιο ΠολιτικήςΠλαίσιο Πολιτικής

Show details for Θεσμικά ΝομοθετήματαΘεσμικά Νομοθετήματα

Show details for Χρήση τηλεδιάσκεψης στα δικαστήριαΧρήση τηλεδιάσκεψης στα δικαστήρια

Εκσυγχρονισμός του Δικαίου - ΄Αλλα νομοθετήματα

Show details for Δικηγόρων νομοθεσίαΔικηγόρων νομοθεσία

Show details for Νομική αρωγήΝομική αρωγή

Show details for Ποινικός Κώδικας, Κεφ. 154Ποινικός Κώδικας, Κεφ. 154

Hide details for Ο περί Ποινικής Δικονομίας Νόμος, Κεφ. 155Ο περί Ποινικής Δικονομίας Νόμος, Κεφ. 155

Κατά καιρούς προωθούνται τροποποιήσεις στον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο, Κεφ. 155, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του.

Σημαντικές τροποποιήσεις των τελευταίων ετών αφορούν στην πλήρη και παράλληλη με εκείνη του Υπουργικού Συμβουλίου εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα να διορίζει ποινικούς ανακριτές σε οποιαδήποτε περίπτωση, για σκοπούς διασφάλισης της απρόσκοπτης διερεύνησης ποινικών αδικημάτων κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις.

Επίσης, τροποποιήθηκε το άρθρο 45 του νόμου, ώστε να δίνεται πλέον εξουσιοδότηση και σε Λοχίες και Αξιωματικούς της Αστυνομίας να προβαίνουν σε βεβαίωση της απάντησης προσώπου που ομολογεί ενοχή, πέραν των προσώπων που ανέφερε παλαιότερα ο νόμος, δηλαδή τον Πρωτοκολλητή ή πιστοποιούντα υπάλληλο ή Δικηγόρο ή Κοινοτάρχη. Ο σκοπός είναι η περαιτέρω διευκόλυνση των προσώπων που επιθυμούν να ομολογήσουν ενοχή.

Πρόσθετα, με σκοπό την απρόσκοπτη πραγματοποίηση της επίδοσης κατηγορητηρίων σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο σε άτομα, όσο και εταιρείες, για να αποφεύγεται η ατιμωρησία, ψηφίσθηκε τροποποίηση του άρθρου 46 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, που προνοεί ότι σε περιπτώσεις που είναι αδύνατο να επιτευχθεί επίδοση κατηγορητηρίου με τους προβλεπόμενους στο νόμο τρόπους, ή όταν ο προς όν η επίδοση εμποδίζει την επίδοση, να μπορεί το Δικαστήριο να διατάξει επίδοση με άλλο τρόπο που θα θεωρήσει δίκαιο.

Δεδομένου ότι το δικαίωμα του κατηγορουμένου να προβαίνει σε ανώμοτη δήλωση από το εδώλιο κρίθηκε ότι εξυπηρετεί ελάχιστα τα συμφέροντα της δικαιοσύνης και προκαλεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη στον κατηγορούμενο, τροποποιήθηκε ο περί Ποινικής Δικονομίας Νόμος με την οποία καταργείται το εν λόγω δικαίωμα του κατηγορουμένου. Όμως ο κατηγορούμενος συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα της σιωπής και το δικαίωμα να προβαίνει σε κατάθεση με όρκο και να υπόκειται σε αντεξέταση.

Η τροποποίηση του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, βάσει ευρωπαϊκών Οδηγιών, αναφέρεται στο Κεφάλαιο με τίτλο «Μεταφορά ενωσιακού δικαίου στην κυπριακή νομοθεσία».



Show details for Ενοικιοστασιακή νομοθεσίαΕνοικιοστασιακή νομοθεσία

Hide details for Αποκατάσταση καταδικασθέντωνΑποκατάσταση καταδικασθέντων

Σύμφωνα με τον περί Αποκαταστάσεως Καταδικασθέντων Νόμο του 1981 (Ν. 70/1981, όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα), πρόσωπο το οποίο καταδικάσθηκε για αδίκημα που επισύρει τις ποινές που προβλέπονται στον Νόμο, θεωρείται, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μετά τη λήξη της περιόδου αποκατάστασης, ως αποκατασταθείς και η καταδίκη του ως εξαλειφθείσα.

Οποιοδήποτε πρόσωπο αποκαθίσταται σύμφωνα με τις πρόνοιες του πιο πάνω Νόμου σε σχέση με οποιαδήποτε καταδίκη, θεωρείται ότι ουδέποτε διέπραξε, κατηγορήθηκε, διώχθηκε ή καταδικάστηκε για το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα, ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε Νόμου. Αυτό συνεπάγεται ότι εξαλειφθείσα καταδίκη δεν μπορεί να αποτελέσει βάσιμο λόγο αποκλεισμού προσώπου από οποιαδήποτε θέση, επάγγελμα, απασχόληση ή εργασία ή δυσμενούς επηρεασμού του με οποιοδήποτε τρόπο.

Με σκοπό όμως τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των χρηματοοικονομικών οργανισμών, και της προστασίας τόσο του κοινού, όσο και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, θεσπίσθηκαν Κανονισμοί βάσει του άρθρου 4, εδάφιο (4) του περί Αποκαταστάσεως Καταδικασθέντων Νόμου του 1981, οι οποίοι εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με δημοσίευση τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας (Κ.Δ.Π. 395/2015), οι οποίοι προβλέπουν εξαιρέσεις στην αποκατάσταση καταδικασθέντων προσώπων, αφού σύμφωνα με αυτούς είναι δυνατόν να ζητούνται και να αξιολογούνται πληροφορίες για καταδίκες από πρόσωπα, τα οποία αιτούνται την απόκτηση ή αύξηση ποσοστού συμμετοχής ή διορισμό σε διευθυντικό αξίωμα ή θέση σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό.



Πληροφοριακό Υλικό για Νομική αρωγή
Ο Περί Ενοικιοστασίου Νόμος Κ.Δ.Π. 120/2019








Τελευταία Ενημέρωση στις: 09/02/2023 01:31:00 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα