Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δηλώσεις για το θέμα μεταφοράς του Παναγιώτη Νεοκλέους από τις Κεντρικές Φυλακές, στο Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ για νοσηλεία

01/06/2017

Κληθείς να σχολιάσει, σήμερα, το θέμα της απόφασης για μεταφορά του Παναγιώτη Νεοκλέους από τις Κεντρικές Φυλακές, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης, για νοσηλεία στο Ιατρικό Κέντρο «Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ», στην Παλώδια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή των Αντιπροσώπων:

«Όταν ένα ιατροσυμβούλιο προσδιορίζει συγκεκριμένη, αναγκαία και επιβεβλημένη θεραπεία την οποία θα πρέπει να δεχθεί κάποιος – και δεν αφορά μόνο τα εμφυτεύματα αλλά κυρίως σοβαρή ασθένεια από την οποία πάσχει στη σπονδυλική στήλη – η οποία δεν προσφέρεται από κρατικό νοσηλευτήριο, αλλά το καταλληλότερο κέντρο που μπορεί να την προσφέρει είναι το Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και υπάρχει ρητή πρόνοια στον Κανονισμό των Φυλακών όπου στις περιπτώσεις που ένα κρατικό νοσηλευτήριο δεν μπορεί να προσφέρει μια συγκεκριμένη θεραπεία το άτομο αυτό παραπέμπεται σε εξωτερικό νοσηλευτήριο χωρίς να προσδιορίζεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε ιδιωτική κλινική μόνο στη Λευκωσία, ποιος άνθρωπος με όποια ευαισθησία έχει, θα μπορούσε να το αρνηθεί; Ποια θα ήταν η ευθύνη του εάν γινόταν οτιδήποτε και το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω αυτής της παράληψης έμενε παράλυτο ή πάθαινε κάτι χειρότερο; Αυτό αφορά οποιονδήποτε και το ίδιο θα ακολουθείτο για οποιονδήποτε.

Όλα αυτά είναι καταγραμμένα στην έκθεση του ιατροσυμβουλίου, το οποίο επισημαίνει ότι αυτή η θεραπεία θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο. Δεν υπάρχει κανείς που θα το αρνείτο. Δεν αναφέρομαι μόνο σε επώνυμους, όπως κάποιοι γράφουν, αλλά και σε οποιονδήποτε. Το ίδιο θα ακολουθείτο για οποιονδήποτε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα μπορούσε να αρνηθεί κάτι τέτοιο και εάν αρνηθεί κανείς να εφαρμόσει τη διάταξη του Νόμου, διερωτώμαι ποια κριτική θα έπρεπε να του ασκηθεί».

Αναφορικά με τους παραλληλισμούς για τον εκλιπόντα πρώην Υπουργό Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ο κ. Νικολάου είπε ότι ουδέποτε ήρθε στο Υπουργείο ή στις Φυλακές έκθεση ιατροσυμβουλίου που να εισηγείται ότι ο κ. Παπακώστας θα έπρεπε να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε άλλη κλινική από το χώρο που παρέμενε και δεχόταν την απαιτούμενη θεραπεία στο Νοσοκομείο. «Γνωρίζω ότι υπήρχαν εκθέσεις ιατροσυμβουλίου που εισηγούνταν την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας», είπε, επισημαίνοντας ότι στη διαδικασία απονομής χάριτος δεν εμπλέκεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν εκφράζει καν άποψη για ένα τέτοιο ζήτημα.

Σε σχέση με το κόστος, ο κ. Υπουργός απέρριψε τα όσα λέγονται πως η θεραπεία θα κοστίσει €500.000 στο κράτος όσον αφορά τα έξοδα φύλαξης του κ. Νεοκλέους, αναφέροντας ότι κάποιοι προέτρεξαν και εκτίμησαν ότι η θεραπεία θα διαρκέσει για ένα χρόνο. «Αυτό που θα κρίνει το πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία είναι το ιατροσυμβούλιο και η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει ένα, δύο ή μέχρι πέντε μήνες, αλλά αυτή τη στιγμή ούτε καν το ιατροσυμβούλιο το έχει προσδιορίσει αυτό», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Το λογιστήριο του Υπουργείου εκτίμησε ότι το μηνιαίο κόστος της φύλαξης θα ανέλθει στις €24.784, υπολογίζοντας τέσσερις βάρδιες το 24ωρο για επτά μέρες την βδομάδα και μάλιστα τα καθήκοντα των δεσμοφυλάκων που θα είναι εκεί, θα τα εκτελέσουν άλλοι δεσμοφύλακες κατ’ υπερωρία. Η κοστολόγηση έγινε με τα ψηλότερα κριτήρια και το ποσό αυτό έχει εγκριθεί εκ των προτέρων από το Υπουργείο Οικονομικών για να είμαστε σύμφωνοι με το Νόμο, και αφορά όλο το 2017, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα δαπανηθεί ολόκληρο το ποσό.

Δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο γίνεται μια τέτοια συζήτηση. Πότε ουσιαστικά έχουμε εξετάσει το κόστος μιας θεραπείας; Παλαιότερα για θεραπείες στο εξωτερικό το κράτος δαπανούσε 52 εκ. και σήμερα δαπανώνται €30 εκατ. γιατί έγινε μια καλύτερη διαχείριση. Δεν παίζουμε με την υγεία κανενός, είτε είναι επώνυμος είτε ανώνυμος». Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κόστος διαμόρφωσης του δωματίου στο οποίο νοσηλεύεται ο κρατούμενος, προσθέτοντας ότι το κόστος της θεραπείας θα το καταβάλει ο ίδιος ο κρατούμενος. «Δεν είναι η πρώτη φορά που παρέχεται φρούρηση προσώπων από δεσμοφύλακες, τα οποία βρίσκονται για θεραπεία είτε σε κρατικό είτε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο και κανείς δεν αντέδρασε για το κόστος», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τον παραλληλισμό που έγινε από τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ότι δεσμοφύλακας, που υπέστη σοβαρό τραυματισμό ενώ συνόδευε βαρυποινίτες στην Εκκλησία της Φυλακής, δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο συγκεκριμένος δεσμοφύλακας υπεβλήθη στη θεραπεία που υπέδειξαν οι ιατροί και η οποία προσφερόταν από κρατικό νοσοκομείο. «Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η θεραπεία που δέχθηκε δεν ήταν η πρέπουσα και του άφησε κάποιες συνέπειες και το ιατροσυμβούλιο εξέτασε τους ισχυρισμούς και έκρινε ότι η θεραπεία που ακολουθήθηκε ήταν η σωστή και κάποια προβλήματα που έχει είτε θα αποθεραπευτούν είτε οφείλονταν σε άλλα προβλήματα που είχε στο παρελθόν», επεσήμανε.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είναι κρατούμενος και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει λόγο για το που θα παραπεμφθεί αφού η υπόθεση αφορά το Υπουργείο Υγείας και το ιατροσυμβούλιο.

Αναφορικά με την έρευνα για τους κατάδικους που τραυμάτισαν τον συγκεκριμένο δεσμοφύλακα, ο κ. Υπουργός είπε ότι η Αστυνομία έκανε λάθος αφού δεν τοποθέτησε το πρόσωπο αυτό – δηλαδή τον κατάδικο που επιτέθηκε στο δεσμοφύλακα – στο stop list και όταν αποφυλακίστηκε απελάθηκε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης