ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Διευκρίνιση σε ανακοίνωση της Βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου

15/03/2017

Αναφορικά με την ανακοίνωση «Περί εμπιστευτικότητας απαντήσεων στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου» που εξέδωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, διευκρινίζεται ότι ο χαρακτηρισμός ενός εγγράφου ως «εμπιστευτικού» γίνεται από τον εκδότη του εγγράφου και ο παραλήπτης του δεν μπορεί να το αποχαρακτηρίσει ή να το δημοσιεύσει. Τα κριτήρια με βάση τα οποία χαρακτηρίζεται ένα έγγραφο ως «εμπιστευτικό» καθορίζονται ρητά στο Νόμο, όπως είναι οι λόγοι που σχετίζονται με τη δημόσια τάξη και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας των Φυλακών. Συνεπώς, η οποιαδήποτε αιτιολογία μπορεί να αναζητηθεί στις διατάξεις του Νόμου, στη βάση του περιεχομένου των ερωτήσεων που τίθενται.

Κάποιοι έχουν παρεξηγήσει την έννοια της διαφάνειας. Αυτή δεν μπορεί να γίνεται κατά τρόπο που να παραβιάζει τις νομοθεσίες και γι’ αυτό αποτελεί αδίκημα η δημοσίευση ενός εγγράφου που έχει χαρακτηριστεί από τον εκδότη του ως εμπιστευτικό. Η διαμαρτυρία της κας Χαραλαμπίδου προκύπτει γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να δημοσιεύσει τις εμπιστευτικές πληροφορίες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο. Οι νόμοι, όμως, οφείλουν να γίνονται σεβαστοί από όλους και ειδικότερα από εκείνους που τους ψηφίζουν.

Συνεπώς, η απαίτηση της Βουλευτού να δημοσιεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες ισχυριζόμενη λόγους διαφάνειας όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αλλά ούτε και είναι επιτρεπτή από τη νομοθεσία και τα κοινοβουλευτικά θέσμια.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως