Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δηλώσεις για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό τομέα δικαιοσύνης

14/09/2017

Σε τομές που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του τομέα απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Maksim Travnikov.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές αλλαγές και προσπάθειες που γίνονται από πλευράς της Κυβέρνησης όσον αφορά τα θέματα δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται στη βάση εμπειρογνωμοσύνης άλλης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Και εξήγησε: «Πρόκειται για την μελέτη εμπειρογνωμόνων από την Ιρλανδία, η οποία μόλις πρόσφατα έχει ολοκληρώσει το δικό της μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα των δικαστηρίων της».

Επισημαίνοντας τις μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονιστικές αλλαγές στην απονομή της δικαιοσύνης, ανάφερε ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τόσο σημαντική αλλαγή και αυτό οφείλεται κυρίως στη αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την συνεργασία του ως Υπουργού με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ευκαιρία η οποία αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό. Ειδικότερα, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου στην Κύπρο, στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη σύσταση και λειτουργία Εμπορικού Δικαστηρίου, καθώς και για την ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. «Δημιουργήσαμε και προχωράμε με τη δημιουργία τριών νέων δικαστηρίων, ενώ παράλληλα αλλάζουμε και εκσυγχρονίζουμε τις δομές των δικαστηρίων μας, αρχής γενομένης από το Ανώτατο Δικαστήριο», επεσήμανε.

Επίσης, ο κ. Υπουργός μίλησε για την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαστηρίου και την υιοθέτηση νέων αντιλήψεων, με επίκεντρο την απαίτηση το παιδί να μη στερείται της δυνατότητας επικοινωνίας και με τους δύο γονείς, δικαίωμα το οποίο ανέπτυξε και στα πλαίσια της συζήτησης για τις απαγωγές παιδιών. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η οποία περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, και για την οποία ο Ρώσος υπουργός προσφέρθηκε να συνδράμει με την εμπειρογνωμοσύνη των ρωσικών αρχών, εφόσον στη Ρωσία έχει αναπτυχθεί η λειτουργία αντίστοιχου συστήματος εδώ και πολλά χρόνια. Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου είπε ότι Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται στη Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, με θεματολογία που αφορά το δίκαιο και την απονομή της δικαιοσύνης και στο οποίο θα συμμετάσχουν υπουργοί και ακαδημαϊκοί από διάφορες χώρες, και στο οποίο κλήθηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένη θεματική που έχει απασχολήσει το Υπουργείο και την Κυπριακή δικαιοσύνης.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης