Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συζήτηση με μέλη του ΚΕΝΘΕΑ για τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες για θεραπεία και επανένταξη των ουσιοεξαρτημένων ατόμων

28/07/2017

Τα δικαιώματα των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, τη λειτουργία προγράμματος απεξάρτησης εντός των φυλακών και την παροχή ευκαιριών σε καταδικασθέντες – χρήστες ναρκωτικών να επανενταχθούν στη κοινωνία, συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου σε συνάντηση που είχε, σήμερα, με τον Πρόεδρο, Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ).

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΚΕΝΘΕΑ παρέδωσαν στον κ. Νικολάου την «Χάρτα Δικαιωμάτων Εξαρτημένων Ατόμων – Ενηλίκων και Ανηλίκων» που ετοίμασε ομάδα εργασίας του Κέντρου, η οποία περιλαμβάνει μελέτη και καταγραφή των δικαιωμάτων που έχουν τα εξαρτημένα άτομα στον τομέα της θεραπείας και της υγείας στην Κύπρο.

Τα δικαιώματα των ουσιοεξαρτημένων ατόμων στη θεραπεία κατοχυρώνονται, σύμφωνα με την Χάρτα, βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών διακηρύξεων για τα δικαιώματα των ασθενών, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του ΣτΕ, ο καταστατικός χάρτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ο κ. Υπουργός συμφώνησε ότι η υπό αναφορά Χάρτα προσθέτει στις ευκαιρίες θεραπείας των χρηστών ναρκωτικών, επισημαίνοντας ότι η διακήρυξη των δικαιωμάτων θα πρέπει, εκτός από το σεβασμό της προσωπικότητας του ατόμου ως ασθενή, να τυγχάνει της αναγκαίας εφαρμογής παρέχοντας καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε φροντίδα υγείας στους χρήστες ναρκωτικών. Γι’ αυτό, εισηγήθηκε την προώθηση της Χάρτας τόσο στον Υπουργό Υγείας και στον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου με τους οποίους θα φροντίσει να έχει συνάντηση για σκοπούς αξιολόγησης και προώθησης της διακήρυξης των δικαιωμάτων. Στόχος είναι, η προστασία των εξαρτημένων ατόμων να είναι αντίστοιχη με την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, ώστε όλοι οι ουσιοεξαρτημένοι, περιλαμβανομένων και εκείνων που η κατάσταση τους δεν τους επιτρέπει να αποφασίσουν από μόνοι τους να ενταχθούν σε πρόγραμμα θεραπείας, να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε διαθέσιμες υπηρεσίες θεραπείας, ίσης μεταχείρισης και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όπως έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.

Στα πλαίσια αυτά, τόνισε τη σημασία του να μην περιορίζεται η παρέμβαση των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών στη θεραπεία της μιας κρίσης, αλλά να επεκτείνεται στο βαθμό της ψυχολογικής στήριξης του ουσιοεξαρτώμενου ώστε να έχει ίσες ευκαιρίες και ισότιμη πρόσβαση σε προγράμματα θεραπείας.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η δυνατότητα υποχρεωτικής νοσηλείας ατόμων που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, τα οποία διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους, είτε είναι επικίνδυνα προς άλλα άτομα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού ουσιοξερτημένοι αδυνατούν από μόνοι τους να χειριστούν την ανάγκη αναζήτησης θεραπείας, και πρόθεση τους είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο τα πρόσωπα αυτά, στα πλαίσια της υποχρεωτικής ψυχολογικής θεραπείας και στήριξης, να υποβάλλονται σε κατάλληλα προγράμματα που θα τους επιτρέπει να ελέγξουν τον εαυτό τους, με σκοπό να αποφασίσουν να υποβληθούν στην αναγκαία θεραπεία. Για τον σκοπό αυτό θα εξεταστεί, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας, το ενδεχόμενο τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, κυρίως στις περιπτώσεις όπου το άτομο – χρήστης δεν είναι σε θέση να ελέγξει τον εαυτό του, να υποβάλλεται σε ψυχολογική στήριξη και θεραπεία, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ψυχικά ασθενών.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πρωτοβουλία του ΚΕΝΘΕΑ να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης των αποφυλακισθέντων – το οποίο θα ξεκινά με συναντήσεις γνωριμίας πριν από την αποφυλάκιση – με σκοπό να βοηθηθούν στην ομαλή επανένταξη και στην εξεύρεση εργασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να εφαρμόζει νέα προγράμματα απεξάρτησης εντός των Φυλακών και αναμένει ενημέρωση για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, ώστε να αξιολογηθεί η χρησιμότητά του για να εξεταστεί εάν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο στη βάση των δεδομένων της Κύπρου. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί χρέος του κράτους και κοινωνική ευθύνη όλων να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα, δίδοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης