Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης της αστυνομίας, μετανάστευσης, τρομοκρατίας, ασφάλειας των θαλασσών και πυρόσβεσης αποφάσισαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας

03/02/2017

Θέματα που σχετίζονται με την αστυνομική συνεργασία, τη συνεργασία για θέματα πυρασφάλειας και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αναφορικά με την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, την ασφάλεια των θαλασσών και την πυρόσβεση, συζήτησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας κ. Νικόλαος Τόσκας, σε συνάντηση που είχαν, σήμερα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου ανέφερε, σε δηλώσεις του:

«Στα πλαίσια της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας στην Κύπρο για την υπογραφή συμφωνίας αναφορικά με θέματα πολιτικής προστασίας, διευθετήθηκε η σημερινή συνάντηση κατά την οποία συζητήσαμε τα θέματα των μεταναστευτικών ροών και ειδικότερα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις μεταναστευτικές ροές κυρίως μέσω Τουρκίας και τον τρόπο διαχείρισής τους. Επίσης, συζητήσαμε και σειρά άλλων θεμάτων, κοινού ενδιαφέροντος, συνεχίζοντας τη συζήτηση που είχε ήδη ξεκινήσει από την τελευταία επίσκεψή μου στην Αθήνα.

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε δραστικά, στην υλοποίηση των όσων είχαμε συζητήσει μέχρι τώρα, όπως είναι: η συγκρότηση τεχνικών επιτροπών εντός του τρέχοντος μηνός, οι οποίες μέχρι το τέλος Μαρτίου θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους για τα θέματα που σχετίζονται με την αστυνομική συνεργασία και τη συνεργασία γύρω από τα θέματα πυρασφάλειας. Μέσα από την αστυνομική συνεργασία θα επιδιώξουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις εκπαιδεύσεις που προσφέρουμε στα μέλη της Αστυνομίας, όπως αντίστοιχα θα γίνει για τα μέλη της Πυροσβεστικής. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις ανταλλαγές αυτές και σαν Κύπρος δίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή μελών της Αστυνομίας σε υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεις που παρέχονται από την Αστυνομική Ακαδημία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, έχουμε καταλήξει σε μια απόφαση εκτέλεσης μιας δραστηριότητας, η οποία προνοείται στη Συμφωνία που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από την Κυπριακή και την Ελληνική Κυβέρνηση το 2009 και σχετίζεται με τα θέματα της εκπαίδευσης, αναβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την παρεχόμενη εκπαίδευση στα μέλη μας.

Παρόμοια συμφωνία θα υπογράψουμε και για θέματα της Πυροσβεστικής, προχωρώντας παράλληλα στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης που θα παρέχουμε στα μέλη της, τόσο σε μέλη που είναι στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας όσο και σε μέλη που είναι απλοί πυροσβέστες. Προσπάθειά μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες των δύο κρατών προς όφελος όλων μας, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον χρόνο και το αποτέλεσμα ανταπόκρισής μας στις πυρκαγιές».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ο κ. Νικολάου, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αναφορικά με την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, την ασφάλεια των θαλασσών και την πυρόσβεση. «Υπάρχει μια πολύ καλή πρόταση από πλευράς του Έλληνα Υπουργού που αφορά τη συνεργασία στα θέματα πυρασφάλειας των χωρών της Ευρώπης του Νότου. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους ως Κυπριακή Δημοκρατία, γι αυτό έχουμε δηλώσει την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια που θα γίνει, ώστε να συμβάλουμε στην βελτίωση του τρόπου ανταπόκρισης με όλα τα κράτη στην διαδικασία κατάσβεσης μεγάλων πυρκαγιών», επεσήμανε.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε καθιερώσει μια αγαστή συνεργασία και έχουμε δείξει και οι δύο την αποφασιστικότητα μας στο πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από χώρες της γύρω περιοχής, και ειδικότερα μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος των τμημάτων που ασχολούνται με την αστυνομική ασφάλεια και την πυρόσβεση. Είναι μια σημαντική απόφαση που έχουμε λάβει ώστε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία οφείλαμε να υλοποιήσουμε χρόνια προηγουμένως, ώστε αυτή η συνεργασία μεταξύ μας να μην μένει μόνο στα χαρτιά αλλά να έχει και πρακτική εφαρμογή».

Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας δήλωσε:

«Είναι με μεγάλη χαρά και συγκίνηση που επισκεπτόμαστε την Κύπρο. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό κάνουμε. Χθες υπογράψαμε μια συμφωνία πολιτικής προστασίας με τον Υπουργό Εσωτερικών για την καλύτερη συνεργασία πολιτικής προστασίας των δύο χωρών και σήμερα συζητήσαμε για την βελτίωση της συνεργασίας και την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα αστυνομικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και συνεργασίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών – μιας συνεργασίας που ήδη υπάρχει και εκτελείται με πολύ καλό τρόπο και μεθόδους, όπως φάνηκε το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια που κυπριακές δυνάμεις βοήθησαν τον ελληνικό χώρο για αντιμετώπιση καταστροφών.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζει από καιρό σε καιρό πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές ή και ανθρωπογενείς καταστροφές και θα πρέπει να συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχει αποδειχθεί ότι οι καλές συνεργασίες και οι καλύτεροι συντονισμοί δουλεύουν πολλαπλασιαστικά στην αντιμετώπιση των καταστροφών και άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό τον τομέα».

Όσον αφορά τα θέματα εκπαίδευσης, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι με αποφασιστικό και πρακτικό τρόπο δεν θα αφήσουμε τον χρόνο ή τις γραφειοκρατίες να μας δημιουργούν προβλήματα και θα αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις όσο γίνεται καλύτερα. Συμφωνήθηκε όπως εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ενεργοποίηση πόρων και δυνάμεων από την ΕΕ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στις περιοχές του Νότου, σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό, κατά την οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ο συντονισμός και η βελτίωση των υπαρχουσών συμφωνιών, ώστε το καλοκαίρι να μας βρει πιο έτοιμους, υπογραμμίζοντας ότι με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Κυπριακή Κυβέρνηση υπάρχει η καλύτερη συνεργασία και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης